Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Malasioti, Konstantina"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών/τριών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Π), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, 2012-10-30T13:08:44Z) Κοντοχρήστου, Αναστασία; Μαλασιώτη, Κωνσταντίνα; Παπαδοπούλου, Κυριακή; Kontochristou, Anastasia; Malasioti, Konstantina; Papadopoulou, KyriakiΗ διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την υγεία του ατόμου. Αν και η Μεσογειακή Διατροφή θεωρείται ιδανική δεν ακολουθείται πλήρως από τους φοιτητές. Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών έχουν αλλάξει λόγω της υιοθέτησης του δυτικού τρόπου ζωής, της απομάκρυνσης από το οικογενειακό περιβάλλον και της έλλειψης χρόνου. Η μη σωστή διατροφή επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στην υγεία των φοιτητών και συχνά έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση διατροφικών διαταραχών. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της συγκεκριμένης έρευνας είναι η καταγραφή των διατροφικών συνηθειών των φοιτητών/τριών του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας, καθώς και η ανίχνευση πιθανών διατροφικών διαταραχών. Πιο αναλυτικά, η έρευνα αποσκοπεί στη διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών της συγκεκριμένης ομάδας που είναι ειδικοί στα θέματα διατροφής και κατά πόσο οι φοιτητές έχουν ή κινδυνεύουν να αναπτύξουν κάποια διατροφική διαταραχή. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Η έρευνα είναι ποσοτική και το δείγμα της αποτέλεσαν 200 φοιτητές του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας από το δεύτερο έτος φοίτησης τους και μετά, οι 155 ήταν γυναίκες και οι 45 άνδρες. Για την ανίχνευση των διατροφικών διαταραχών χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο EAT-26 του Garner. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Η πλειοψηφία του δείγματος έχουν φυσιολογικό βάρος (76,5%) ενώ λιποβαρείς είναι το 2,5% το οποίο είναι γυναίκες. Οι άνδρες τρώνε συχνότερα εκτός σπιτιού και λέσχης σε σύγκριση με τις γυναίκες. Ως προς στο πρωινό το 45,2% των γυναικών προτιμούν να καταναλώνουν δημητριακά ενώ οι άνδρες με ποσοστό 48,9% προτιμούν καφέ ή τσάι. Αναφορικά με την παράληψη 5 γευμάτων τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες παραλείπουν σε μεγάλα ποσοστά το δεκατιανό (66,7%, 48,4%) και το απογευματινό τους (55,6%, 41,3%). Σχετικά με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών παρατηρούμε ότι οι άνδρες καταναλώνουν συχνότερα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, τυρί, γιαούρτι κ.τ.λ.), άσπρο – κόκκινο κρέας και αναψυκτικά. Οι γυναίκες καταναλώνουν συχνότερα λαχανικά, φρούτα και γλυκά. Τέλος ως προς την ανίχνευση πιθανών διατροφικών διαταραχών, το μεγαλύτερο ποσοστό (32,2% ) που τείνουν να τις εμφανίσουν είναι γυναίκες. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Οι διατροφικές συνήθειες των φοιτητών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας έχουν απομακρυνθεί από τη Μεσογειακή Διατροφή και τείνουν προς το δυτικό πρότυπο διατροφής. Οι γνώσεις που έχουν λάβει οι φοιτητές κατά τη διάρκεια φοίτησης τους σε θέματα διατροφής δεν φαίνεται να αποτελεί παράγοντα για την υιοθέτηση ορθότερων διατροφικών συνηθειών, ενώ οι γυναίκες είναι πιο επιρρεπείς στην εμφάνιση διατροφικών διαταραχών και πιο συγκεκριμένα στην ανάπτυξη της ψυχογενούς ανορεξίας.