Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Manoli, Margianna"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Πως διαμορφώνεται η διατροφική συμπεριφορά του παιδιού προσχολικής ηλικίας μέσω του σχολικού και οικογενειακού περιβάλλοντος(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016-10-06) Μανώλη, Μαργιάννα; Manoli, MargiannaΟι διατροφικές επιλογές ενός ενήλικα διαμορφώνονται από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Οι συνθήκες, στις οποίες ζει και οι επιλογές, που διαθέτει, είναι αυτές που καθορίζουν τις επιλογές του ως προς τη διατροφή του. Η οικογένεια, αλλά και το σχολικό περιβάλλον του ατόμου είναι οι δυο βασικές περιβαλλοντικές αιτίες διαμόρφωσης διατροφικών συμπεριφορών, καθώς αποτελούν τους δυο βασικότερους παράγοντες στη ζωή ενός νηπίου. Σκοπός, της παρούσας ερευνητικής πτυχιακής εργασίας, είναι να μελετηθούν οι διατροφικές συνήθειες ενός συγκεκριμένου δείγματος, παιδιών προσχολικής ηλικίας, καθώς και το κατά πόσο αυτές επηρεάζονται από το οικογενειακό, όσο και από το σχολικό, περιβάλλον. Στην έρευνα πήραν μέρος 123 παιδιά, ηλικίας 3 έως 5 χρόνων, τα οποία φοιτούν στους πέντε από τους έντεκα Παιδικούς Σταθμούς του δήμου Αμαρουσίου. Στους γονείς των παιδιών δόθηκαν ερωτηματολόγια συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, καθώς επίσης ζητήθηκαν και κάποια σωματομετρικά χαρακτηριστικά, όπως το βάρος, το ύψος και η ηλικία. Στη συνέχεια, μέρος του δείγματος, και συγκεκριμένα 45 παιδιά συμμετείχαν σε ένα πρόγραμμα παρέμβασης διατροφικών συνηθειών, μέσω εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια των μαθημάτων τους. Ένα προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο δόθηκε και πάλι για συμπλήρωση στους γονείς των παιδιών αυτών. Τέλος, ένα ακόμα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων δόθηκε στο προσωπικό του εκάστοτε Παιδικού Σταθμού. Η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, η ποικιλία στην επιλογή τροφίμων και η μειωμένη πρόσληψη λιπαρών αποτελούν τα θετικά αποτελέσματα στην επίδραση της οικογένειας και του σχολικού περιβάλλοντος στη διατροφή ενός παιδιού. Αντίθετα, η μειωμένη πρόσληψη φρούτων και λαχανικών σε συνδυασμό με την χαμηλή ενυδάτωση αποτέλεσαν τα αρνητικά αποτελέσματα σε σύγκριση με το Μεσογειακό πρότυπο διατροφής, τα οποία όμως διαφοροποιήθηκαν μέσω της παρέμβασης και συνεπώς, η πρόσληψή τους αυξήθηκε. Η εκπαίδευση ενός παιδιού ως προς τη διατροφή του, καθώς και η εξοικείωσή του με αυτήν, μπορούν να προάγουν υγιείς ενήλικες. Παρόμοια προγράμματα μπορούν να βοηθήσουν στο σκοπό αυτό, ενώ περαιτέρω έρευνα είναι απαραίτητη για εξαγωγή περισσότερων συμπερασμάτων