Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Mari, Eirini"
Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η κατανάλωση light προϊόντων στο νομό Ηρακλείου.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Μαρή, Ειρήνη; Mari, EiriniΣτην παρούσα εργασία συλλέχθηκαν πληροφορίες για τη φύση των προϊόντων light οι οποίες παρουσιάζονται εκτενώς. Εξετάστηκε επίσης η απήχηση τους στους καταναλωτές του Ν.Ηρακλείου. Συγκεκριμένα μελετήθηκαν βιβλιογραφικά τα προϊό-ντα χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου γνωστά ως light τα οποία εμφανίζονται την δεκαετία του 1980 και γίνονται αποδεκτά πολύ γρήγορα από το καταναλωτικό κοινό. Η χρήση τους αυξάνεται ταχύρρυθμα στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές του 90 στις περισσότερες από τις Ευρωπαϊκές αγορές. Παρασκευάζονται με μείωση υδατανθράκων ή λιπών από τα πλήρη προϊόντα καθώς και με αντικατάσταση τους από ουσίες που έχουν τις ίδιες ιδιότητες αλλά πολύ λιγότερες ή καθόλου θερμίδες. Οι υδατάνθρακες αντικαθίστανται από γλυκα-ντικά (θρεπτικά, μη θρεπτικά) και τα λίπη από υποκατάστατα λίπους (υδατανθρα-κούχα, πρωτεϊνούχα, λιποειδή, μιμητές λίπους και επεκτατές ). Από την κατηγορία των γλυκαντικών ,η ασφάλεια στην κατανάλωση δυο τεχνη-τών γλυκαντικών, της ασπαρτάμης και της ζαχαρίνης αμφισβητείται μετά τα απο-τελέσματα επιστημονικών ερευνών από τα οποία φαίνεται η μακροχρόνια χρήση τους να παρουσιάζει επιπτώσεις στην υγεία, γι αυτό και εξετάζονται μέχρι σήμερα. Τα υποκατάστατα λιπών βελτιώνονται έως σήμερα γιατί τα περισσότερα δεν υποκαθιστούν πλήρως τις ιδιότητες του λίπους ενώ βασικά μειονεκτήματα τους εί-ναι η δυσαπορρόφιση άλλων θρεπτικών συστατικών κυρίως βιταμινών αλλά και κάποια γαστρεντερικά προβλήματα που έχουν παρατηρηθεί μετά από μεγάλη κα-τανάλωση. Πειραματικά αποδεικνύεται ότι η έλλειψη γευστικότητας στα light προϊόντα, οδηγεί τους καταναλωτές σε κατανάλωση μεγαλύτερων ποσοτήτων που σημαίνει αύξηση θερμιδικής κατανάλωσης και αύξηση βάρους αντί για μείωση. Κατά την επεξεργασία light προϊόντων, χάνεται σημαντικό ποσοστό της βιταμίνης Ε και επίσης είναι δυνατόν λόγω μείωσης της ποσότητας των λιποειδών, να με-ταβάλλεται η συνολική βιολογική τους επίδραση στον οργανισμό. Η ένταξη των προϊόντων light στο διαιτολόγιο μας έχει δυο πλευρές, μια θετική και μια αρνητική. Η θετική αφορά την ευεργετική τους επίδραση σε άτομα με προ-βλήματα υγείας όπως καρδιαγγειακά, διαβήτης ,υπέρταση με την προϋπόθεση ό-μως να καταναλώνονται στις σωστές ποσότητες. Η υπερκατανάλωση γενικά των light προϊόντων που αποτελεί και την αρνητική πλευρά, μπορεί να φέρει τα αντίθε-τα από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Υπάρχουν ομάδες ατόμων που θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στη χρήση τους όπως μικρά παιδιά, φαινυλοκετονουρι-κοί και άτομα με αλλεργίες ή δυσανεξίες σε κάποιες ουσίες . Η έρευνα μας διεξάχθηκε στην περιοχή του Ηρακλείου με χρήση ερωτηματολο-γίων. Το δείγμα του πληθυσμού αποτελείτε από 348 άτομα, από τα οποία οι 242 εί-ναι γυναίκες και οι 103 άντρες. Χωρίστηκαν σε τέσσερις ηλικιακές ομάδες :17-25, 26-36, 37-45, 45+ και τέσσερις κατηγορίες με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος: φυσιολογικοί, υπέρβαροι, παχύσαρκοι, ελλειποβαρύς. Τα αποτελέσματα αναλύθη-καν με βάση αυτό τον διαχωρισμό και βρέθηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα : Μεγαλύτερη κατανάλωση παρατηρείται από καταναλωτές νεότερων ηλικιών ,φυσιολογικούς και υπέρβαρους ιδίως γυναίκες. Δημοφιλέστερες κατηγορίες light προϊόντων είναι τα γαλακτοκομικά ,τα αναψυκτικά και τα υποκατάστατα ζάχαρης. Ο σπουδαιότερος λόγος για τον οποίο οι γυναίκες καταναλώνουν light προ-ϊόντα είναι το αδυνάτισμα, αφού οι περισσότερες έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι δεν παχαίνουν καθόλου και γι' αυτό συναντάμε το φαινόμενο να καταναλώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες από τα κανονικά προϊόντα. Οι άνδρες πιστεύουν πως τους βοηθούν στην διατήρηση του βάρους τους. Διαπιστώσαμε επίσης πως σε ορισμένες περιπτώσεις οι διατροφικές ετικέτες δεν κατανοούνται πλήρως από τους καταναλωτές ενώ πολλοί είναι αυτοί που δεν τις διαβάζουν καθόλου. Ωστόσο οι περισσότεροι βρίσκουν μεγάλες διαφορές γεύ-σης μεταξύ light και κανονικών προϊόντων. Τέλος ως θετικό αποτέλεσμα για τους καταναλωτές που καταναλώνουν light προϊόντα στο καθημερινό τους διαιτολόγιο για αρκετό καιρό, θεωρείται η συμβολή των συγκεκριμένων προϊόντων στην βελτίωση της υγείας ιδιαίτερα σε περίπτωση καρδιαγγειακών νοσημάτων αλλά και η προσφορά περισσότερων επιλογών σε άτομα που λόγω ασθένειας (διαβήτης) έχουν περιορισμένες διατροφικές επιλογές.Τεκμήριο Ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας (Σ.Δ.Ο), Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων, 2009-06-15T11:35:09Z) Μαρή, Ειρήνη; Mari, EiriniΈνα μεγάλο κομμάτι του Τουρισμού Υγείας για το οποίο θα γίνει λόγος παρακάτω είναι ο Ιαματικός Τουρισμός ή Θερμαλισμός. Με τον όρο αυτό αναφερόμαστε στο σύνολο οργανωμένων και αλληλοσυμπληρούμενων δράσεων, με κυρίαρχο στοιχείο αυτό της χρήσης του ιαματικού φυσικού πόρου (νερό, πηλός, κλπ), με στόχο την πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της σωματικής και ψυχικής ευεξίας και υγείας του ανθρώπου. Στον τομέα αυτό, η χώρα μας έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Η φύση εκτός από σπάνια τοπία και ιδιαίτερες φυσικές ομορφιές χάρισε στην Ελλάδα και πηγές με σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Τα ιαματικά λουτρά αποτελούν μέρος του εθνικού πλούτου της χώρας, ενώ οι θεραπευτικές τους ιδιότητες ήταν γνωστές, ήδη, από τους αρχαίους χρόνους.