Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Marinaki, Nikoleta"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Σόγια προϊόντα σόγιας: Βιοδραστικά συστατικά, οφέλη – κίνδυνοι για την υγεία και διατροφικές συστάσεις.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021-11-10) Μαρινάκη, Νικολέτα; Marinaki, NikoletaΗ σόγια είναι ένα όσπριο και κατατάσσεται στην κατηγορία των ψυχανθών, γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων χρησιμοποιείται κυρίως για ζωοτροφές. Μπορεί να βρεθεί σε διάφορα άλλα προϊόντα πέρα της κλασσικής σόγιας∙ κάποια πιο γνωστά στον ευρωπαϊκό πολιτισμό και κάποια στις ασιατικές χώρες. Η σύστασή της είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, σχεδόν κατά το ήμισυ, πλούσια σε υδατάνθρακες και ένα μεγάλο μέρος από φυτικές ίνες καθώς και ισοφλαβόνες που προστατεύουν από διάφορες μορφές καρκίνου που παρατηρήθηκε κυρίως στον ασιατικό πληθυσμό σε σχέση με τον δυτικό πολιτισμό. Αυτό οφείλεται στην χρόνια κατανάλωση των Ασιατών της σόγιας και την εύρεση διαφόρων γονιδίων που δεν υπάρχουν στους Ευρωπαίους. Η σόγια προσφέρει πολλές ευεργετικές ιδιότητες από την πρωτεΐνη στην μείωση εμφάνισης παθήσεων όπως των καρδιαγγειακών είναι ιδανική για δίαιτες διαβητικών λόγω χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη και ινσουλιναιμίας. Από πλευράς ισοφλαβονών που περιέχονται στην σόγια είναι η διαδεζεΐνη, γενιστεΐνη και γλυκετεΐνη που παράγουν το παράγωγο της εκουόλης που μοιάζει με μόριο των οιστρογόνων γι’ αυτό και ονομάζεται φυτοοιστρογόνο. Η εκουόλη επειδή μοιάζει με μόρια οιστρογόνων και με επειδή είναι πιο αδύναμο μόριο συνδέεται πιο εύκολα με τα φυτοοιστρογόνα και μειώνει την εμφάνιση των καρκίνων που είναι βασισμένοι στα οιστρογόνα καθώς και σε άλλες μορφές καρκίνου. Όμως μπορεί να φέρει και αρνητικά αποτελέσματα καθώς είναι και ένα από τα πιο γνωστά αλλεργιογόνα τρόφιμα και επίσης μπορεί να προκαλέσει καρκίνο σύμφωνα με κάποιες έρευνες. Όπως και να μην δίνεται ως πρωταρχικό γάλα στα νεογνά λόγω μελλοντικών αλλεργιών. Η βέλτιστη προτεινόμενη κατανάλωση πρωτεΐνης σόγιας για τη μείωση εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων και για την μείωση της χοληστερόλης είναι τα 25 gr ανά ημέρα. Η σόγια χρειάζεται ακόμα αρκετά χρόνια για να βρεθούν οι πλήρεις μηχανισμοί που είναι ακόμα άγνωστοι καθώς και υπάρχουν και πολλές αντικρουόμενες μελέτες. Όμως σαν τρόφιμο είναι παρεξηγημένη καθώς θα μπορούσε να ενταχθεί και στην διατροφή ως ένα τρόφιμο που θα προσφέρει πολλές πρωτεΐνες ακόμα και σε φυτοφάγους.