Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Masaouti, Eirini"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Καταγραφή διατροφικών συνηθειών σε εφήβους 14-17 ετών, επιπολασμός της παχυσαρκίας στις ηλικίες αυτές.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Μασαούτη, Ειρήνη; Masaouti, EiriniΣτα πλαίσια του συνεχούς αυξανόμενου επιπολασμού της παχυσαρκίας και των σοβαρών επιπτώσεων της στην υγεία, τα παιδιά και οι έφηβοι αποτελούν την ομάδα του πληθυσμού, που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να προληφθεί, να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί έγκαιρα. Καταγραφή, εκτίμηση και σχολιασμός διατροφικών συνηθειών μαθητών ηλικίας 14-17 ετών. Σύγκριση των διατροφικών συνηθειών των μαθητών της πόλης της Σητείας και της πόλης του Ηρακλείου. Δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 416 μαθητές, ηλικίας 14-17 ετών, από σχολεία του Ηρακλείου και της Σητείας. Επίσης, πραγματοποιήθηκαν ανθρωπομετρικές μετρήσεις (βάρος, ύψος, Δείκτης Μάζας Σώματος, περίμετρος μέσης και περίμετρος ισχίων) και οι μαθητές συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο διατροφικών συνηθειών, συνηθειών ζωής και ημερολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων.Η στατιστική ανάλυση και η δημιουργία γραφημάτων έγινε με τα λογισμικά προγράμματα Microsoft Excel και SPSS 12. Από το σύνολο των μαθητών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 9,36% ήταν παχύσαρκοι (Δ.Μ.Σ95η θέση) και το 12,07 % υπέρβαροι (95>Δ.Μ.Σ.≥ 85). Επίσης, φάνηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό (40 %) των αγοριών του δείγματος έχουν αυξημένη και πολύ αυξημένη ποσότητα κοιλιακού λίπους και το αντίστοιχο ποσοστό των κοριτσιών του δείγματος είναι 22,47 % . Σε σύγκριση με την πυραμίδα της Μεσογειακής Διατροφής φάνηκε ότι και στις δύο πόλεις οι μαθητές καταναλώνουν 1-2 ισοδύναμα γάλακτος ημερησίως. Επίσης, έχουν μικρότερη από τη συνιστώμενη κατανάλωση ψαρικών και θαλασσινών και πολύ μεγαλύτερη κατανάλωση τροφίμων της ομάδας του ψωμιού και δημητριακών. Οι μαθητές της Σητείας καταναλώνουν περισσότερα όσπρια, κόκκινο κρέας, γλυκά, αλκοολούχα ποτά και τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος και ζάχαρη. Τα αποτελέσματα μας συγκλίνουν με αυτά που υπάρχουν στη σχετική βιβλιογραφία. Λόγω των αναγνωρισμένων αρνητικών επιπτώσεων της παχυσαρκίας κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και παρέμβασης από τις μικρότερες ηλικίες.