Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Matziri, Vasiliki"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Μέτρηση και συσχέτιση της καταθλιπτικής συμπτωματολογίας και της κατάστασης θρέψης σε πληθυσμό τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Η περίπτωση Κέντρων Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων Δήμου Βόλου.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2015-09-15T10:10:55Z) Ματζίρη, Βασιλική; Μαρίνη, Μαρίνα; Matziri, Vasiliki; Marini, MarinaΕισαγωγή: Η γήρανση εισάγει αλλαγές στην εικόνα και επιδράσεις στην λειτουργία των οργάνων του σώματος. Η διατροφική κατάσταση και η πνευματική υγεία χειροτερεύουν με τη γήρανση. Καθώς τα προβλήματα διατροφής και η κατάθλιψη είναι κάποια από τα κύρια προβλήματα στους ηλικιωμένους έτσι και η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε για να μελετήσει τη συσχέτιση μεταξύ της υποθρεψίας και της κατάθλιψης στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας. Υλικά και Μέθοδοι : 133 ηλικιωμένοι που είχαν ηλικία μεγαλύτερη από 60 ετών εξετάστηκαν στην μελέτη μας με τυχαία δειγματοληψία χρησιμοποιώντας ανθρωπομετρικά εργαλεία καθώς και τα εργαλεία διατροφικής αξιολόγησης MNA, BMI, MUST και το δείκτη συμμόρφωσης της Μεσογειακής Διατροφής, μέσω τυποποιημένων ερωτηματολογίων αξιολόγησης διατροφικής κατάστασης. Η αξιολόγηση της κατάθλιψης ελέγχθηκε με τη χρήση του ερωτηματολογίου GDS στους ηλικιωμένους. Για τη διερεύνηση των ερευνητικών ζητημάτων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 20. Αποτελέσματα: Η συχνότητα υποθρεψίας είναι ίδια και στα δύο φύλα. Σύμφωνα με το MNA, το 13.6% των συμμετεχόντων παρουσιάζουν υποθρεψία, το 34.1% βρίσκεται σε κίνδυνο υποθρεψίας , το 52.3% βρίσκονταν σε καλή διατροφική κατάσταση και σύμφωνα με το δείκτη BMI, το 14% των συμμετεχόντων υπέφεραν από υποθρεψία. Η συχνότητα της κατάθλιψης ήταν, στατιστικά, σημαντικά διαφορετική ανάμεσα στα δύο φύλα, με τις γυναίκες να εμφανίζουν υψηλότερα ποσοστά. Σύμφωνα με το δείκτη GDS, το 17.6% είχαν κατάθλιψη. Σύμφωνα με το δείκτη MUST, το 23.3% βρίσκονταν σε κίνδυνο υποθρεψίας. Η διατροφική κατάσταση συσχετίζεται με την κατάθλιψη (Χ2= 42,329, p-value μεγαλύτερη 5%). Συμπέρασμα: Η κατάθλιψη διαπιστώθηκε ότι συσχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με τη διατροφή των ηλικιωμένων. Λαμβάνοντας υπόψη το παραπάνω γεγονός η κατάθλιψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παράγοντας πρόβλεψης των προβλημάτων θρέψης στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας, καθώς και το αντίστροφο. Η παραπάνω αμφίδρομη σχέση πρέπει να ληφθεί υπόψη από τους επαγγελματίες υγείας.