Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Mavrogiannakis, Georgios"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Μελέτη νέων και υφιστάμενων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών (ΣΓΕΠ), ΠΜΣ Εφαρμοσμένη Επιστήμη και Τεχνολογία στη Γεωπονία, 2024-10-08) Μαυρογιαννάκης, Γεώργιος; Mavrogiannakis, Georgios; Κονταξάκης, Εμμανουήλ; Kontaxakis, EmmanouilΗ συμβολή της αμπελοκαλλιέργειας στην οικονομική, πολιτισμική και κοινωνική ανάπτυξη της Κρήτης είναι αδιαμφισβήτητη και διαχρονικά αναγνωρισμένη. Ωστόσο στις σημερινές συνθήκες η καλλιέργεια του αμπελιού βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή μιας πορείας που μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψή της από μεγάλο μέρος του αγροτικού πληθυσμού. Κυριότερο πρόβλημα, όσον αφορά την καλλιέργεια επιτραπέζιων ποικιλιών, είναι η υφιστάμενη ποικιλιακή διάρθρωση και η περιορισμένη εποχή διάθεσης και εξαγωγών των σταφυλιών. Προτεινόμενη λύση είναι η καλλιέργεια πρώιμων, μέσης εποχής και όψιμων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου, που σε συνδυασμό με τεχνικές πρωίμισης και οψίμισης, θα καλύπτουν συμμετρικά, μια ευρύτερη εποχή διάθεσης. Η παρούσα εργασία αποσκοπεί στην μελέτη και την ανάλυση της καλλιέργειάς νέων και υφιστάμενων επιτραπέζιων ποικιλιών αμπέλου και στοχεύει να αποτελέσει ένα «εγχειρίδιο καλλιέργειας» για αμπελοκαλλιεργητές, γεωπόνους και για οποιονδήποτε άλλο ενδιαφερόμενο. Στόχος είναι να αποφευχθούν και να ελαχιστοποιηθούν οι λανθασμένες επιλογές ποικιλιών και οι αστοχίες κατά την εφαρμοζόμενη καλλιεργητική τεχνική. Οι ποικιλίες αρχικά ταξινομούνται κατά χρωματισμό και στη συνέχεια ανά χρόνο ωρίμανσης. Για κάθε ποικιλία περιγράφονται αναλυτικά η προέλευση και η διάδοση, τα χαρακτηριστικά των παραγόμενων προϊόντων, οι καλλιεργητικές ιδιότητες, και προτείνονται τα βέλτιστα καλλιεργητικά πρωτόκολλα, όπως αυτά προέκυψαν από τα αποτελέσματα πειραματικών επεμβάσεων που αναφέρονται στη διεθνή βιβλιογραφία. Όπως προκύπτει από τη μελέτη, υπάρχουν αρκετές διαθέσιμες αξιόλογες επιτραπέζιες ποικιλίες αμπέλου που εάν καλλιεργηθούν σωστά, στο κατάλληλο αμπελουργικό περιβάλλον (terroir) μπορούν να παράξουν προϊόντα ανώτερης ποιότητας και αξίας, τα οποία θα ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της αγοράς και των καταναλωτών. Πέρα από τις νέες επιτραπέζιες ποικιλίες που περιγράφονται στην εργασία αναλυτικά, σημαντικό ενδιαφέρον φαίνεται να έχουν και πολλές νέες επιτραπέζιες ποικιλίες για τις οποίες υπάρχουν περιορισμένα ή δεν υπάρχουν ακόμα διαθέσιμα καλλιεργητικά πρωτόκολλα και αποτελέσματα. Ωστόσο κρίνοντας από τις διεθνείς τάσεις είναι πιθανόν να αποτελέσουν σημαντικές μελλοντικές προσθήκες στον κλάδο της επιτραπέζιας αμπελοκαλλιέργειας και υλικό για πειραματικές και ερευνητικές εργασίες.