Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Melissopoulou, Varvara"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Αυτοάνοσα νοσήματα και διατροφή.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2022-12-09) Μελισσοπούλου, Βαρβάρα; Φασούλα, Ελισάβετ; Melissopoulou, Varvara; Fasoula, ElisavetΗ διατροφή στην παθογένεση των αυτοάνοσων νοσημάτων έχει κερδίσει έδαφος τα τελευταία χρόνια, δεδομένης της αλλαγής που μπορεί να επιφέρει στο ανθρώπινο μικροβίωμα. Τα συγκεκριμένα νοσήματα, ο αριθμός των οποίων συνεχώς μεγαλώνει, παραμένουν άγνωστα παθογενετικά, αν και τέσσερις ανεξάρτητοι παράγοντες φαίνεται να ενοχοποιούνται: η γενετική προδιάθεση, δηλαδή το γενετικό αποτύπωμα του κάθε ανθρώπου, το στρες, το φύλο και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες εκ των οποίων η διατροφή είναι ο πιο σημαντικός. Η παρούσα μελέτη αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση με βάση τη σύγχρονη διεθνή βιβλιογραφία που αναζητά απαντήσεις στο ερευνηττκό ερώτημα αν στα πιο συνήθη αυτοάνοσα νοσήματα η διατροφή έχει ρόλο και με ποιο τρόπο επηρεάζει την εμφάνισή τους ή την υποτροπή τους. Μετά από μια σύντομη περιγραφή των γενικών χαρακτηριστικών των αυτοάνοσων νοσημάτων, ερευνάται η επίδραση μακρο και μικροθρεπτικών συστατικών στο μικροβίωμα. Η σκληρυνση κατά πλάκας, η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η κοιλιοκάκη, οι αυτόνοσες θυρεοειδίτιδες, ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και η ψωρίαση περιγράφονται λεπτομερώς. Εκτενώς συζητάται ποια είναι εκεινα τα διατροφικά προιόντα που επηρεάζουν κυρίως αρνητικά στην εμφάνιση ενός αυτοάνοσου νοσήματος και ποιο διατροφικό πρότυπο φαίνεται να κερδίζει έδαφος στα συγκεκριμένα νοσήματα.