Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Mitiou, Vilma"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Οι διατροφικές συνήθειες εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού (Covid-19).(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, 2022-04-14) Αθανασιάδου, Ιωάννα; Μιτίου, Βίλμα; Χρονάκη, Αργυρώ; Athanasiadou, Ioanna; Mitiou, Vilma; Chronaki, ArgyroΤο θέμα της παρούσας πτυχιακής εργασίας αποφασίστηκε με αφορμή την πρωτόγνωρη κατάσταση που βιώνει όλος ο πλανήτης τα τελευταία δύο χρόνια την πανδημία του Covid-19. Οι περιορισμοί και ο εγκλεισμός στο σπίτι επηρέασαν την καθημερινότητα όλων των ατόμων. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού υιοθέτησε νέες συνήθειες στην καθημερινότητα του προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία. Σημαντικός τομέας που φαίνεται ότι επηρεάστηκε εξαιτίας του εγκλεισμού, ήταν οι διατροφικές συνήθειες των ατόμων. Γι’ αυτό το λόγο η ερευνητική ομάδα αποφάσισε να ασχοληθεί με την διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών εν μέσω πανδημίας. Επιπλέον, αποτυπώθηκε ο ρόλος της κοινωνικής εργασίας σε καταστάσεις κρίσης. Η διερεύνηση του πεδίου αυτού πραγματοποιήθηκε κατά πλειοψηφία από έγκυρα επιστημονικά άρθρα του διαδικτύου όπως Pubmed, Google Scholar, κλπ., στα οποία στηρίχθηκε το θεωρητικό πλαίσιο της εργασίας μας. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η αναζήτηση της ύπαρξης ή μη αλλαγών στις διατροφικές συνήθειες των ατόμων εν μέσω της πανδημίας του Covid-19. Ως επιμέρους στόχος τέθηκε η διερεύνηση των παραγόντων που πιθανόν να οδήγησαν στην αλλαγή ή μη των διατροφικών συνηθειών. Για την επίτευξη των στόχων της μελέτης και την διεκπεραίωση των ερωτημάτων αποφασίστηκε να προχωρήσουμε σε ποσοτική έρευνα. Για τον λόγο αυτό δημιουργήσαμε ένα ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε άτομα ηλικίας 18 και άνω. Το ερωτηματολόγιο δημιουργήθηκε με βάση την Kλίμακα MedDiet Score και το Ερωτηματολόγιο Γενικής Yγείας-28, το οποίο αναρτήθηκε στις 17 Απριλίου 2021 σε διαδικτυακές σελίδες με την χρήση του Google Forms. Το δείγμα της μελέτης αποτελούν 199 άτομα, εκ των οποίων οι 151 (75.9%) είναι γυναίκες. Η στατιστική ανάλυση και η καταγραφή των αποτελεσμάτων έγινε μέσω της πλατφόρμας SPSS. Από την καταγραφή των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων άλλαξε κατά την περίοδο της πανδημίας, κυρίως παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση γλυκών. Η συναισθηματική κατάσταση των ανθρώπων επηρεάστηκε αρκετά την περίοδο της πανδημίας, ωστόσο παρέμεινε μειωμένος ο φόβος των ερωτώμενων για την πανδημία. Από το προφίλ των ερωτώμενων, οι πτυχές που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες είναι η εργασία, το φύλο, η ηλικία και το εισόδημα, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν επηρεάζουν σημαντικά τα διατροφικά πρότυπα των ανθρώπων του δείγματος. Η σημασία των αποτελεσμάτων βασίζεται στο γεγονός ότι είναι η πρώτη έρευνα που συνδύασε τα τέσσερα συγκεκριμένα ερευνητικά ερωτήματα μαζί και η επιστημονική κοινότητα καλείται να βρει την ανάλυση του καθενός μεμονωμένα και όχι συνολικά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η ανάλυση του φαινομένου της διατροφής την περίοδο της πανδημίας, καθώς η έρευνα δείχνει ότι η διατροφή των ατόμων επηρεάζεται όχι μόνο από ένα γεγονός, αλλά από πολλούς παράγοντες που περιβάλλουν τον άνθρωπο.