Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Moschonas, Nikolaos"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Κομποστοποίηση προεπεξεργασμένων φυτικών υπολειμμάτων.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Τεχνολογικών Εφαρμογών (Σ.Τ.Εφ), Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Τ.Ε., 2018-10-02) Μοσχονάς, Νικόλαος; Moschonas, NikolaosΑντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η εξέταση και αξιολόγηση της διαδικασίας της κομποστοποίησης, που θα επιτρέπει την αξιοποίηση προ-επεξεργασμένων φυτικών και αγροτο-βιομηχανικών υπολειμμάτων μετά από ηλιακή ξήρανση και τη μετατροπή αυτών σε ένα προϊόν εμπλουτισμένο σε θρεπτικά, προκειμένου αυτό να μπορεί να χρησιμοποιηθεί συμπληρωματικά της χημικής λίπανσης, κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η αξιολόγηση του προϊόντος αυτού, όπως προκύπτει, μετά από κομποστοποίηση φυτικών και αγροτοβιομηχανικών υπολειμμάτων, κυρίως ως προς τις συγκεντρώσεις συγκεκριμένων θρεπτικών και πολυφαινολών. Το προς κομποστοποίηση προϊόν έχει προκύψει μετά από ηλιακή ξήρανση φυτικών υπολειμμάτων, με προσθήκη υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείων. Καινοτόμος διεργασία που διερευνάται στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας είναι η αξιοποίηση ενός ήδη εμπλουτισμένου προϊόντος (μετά από ηλιακή ξήρανση) με σημαντικές ποσότητες θρεπτικών που περιέχονται στα υγρά απόβλητα των ελαιοτριβείων, καθώς και το γεγονός της αξιοποίησης υπολειμμάτων του αγροτικού τομέα, τα οποία σε κάθε περίπτωση επιβαρύνουν τον «παραγωγό» και το περιβάλλον, όταν δε διαχειρίζονται ορθά. Επιπρόσθετα, στην παρούσα γίνεται αναφορά στην αξιοποίηση υπολειμμάτων τα οποία είναι εμπλουτισμένα σε θρεπτικά στοιχεία, προκειμένου τα θρεπτικά αυτά να συμπυκνωθούν και να χρησιμοποιηθούν και όχι να «χαθούν». Γίνεται δηλαδή προσπάθεια ανακύκλωσης και επαναχρησιμοποίησης των θρεπτικών στοιχείων, που σε κάθε άλλη περίπτωση θα χάνονταν και δε θα αξιοποιούνταν ανάλογα. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας, έλαβε χώρα η διαδικασία της κομποστοποίησης ενός προϊόντος, το οποίο έχει προκύψει μετά από ηλιακή ξήρανση φύλλων ελιάς με προσθήκη υγρών αποβλήτων ελαιοτριβείου (κατσίγαρος), σε κομποστοποιητή με δακτυλίους. Το προς κομποστοποίηση προϊόν, το οποίο μετά από την ηλιακή ξήρανση είναι ήδη εμπλουτισμένο σε θρεπτικά, θα αξιολογηθεί ως προς τη μεταβολή των φυσικοχημικών παραμέτρων και των συγκεντρώσεων θρεπτικών κατά την πορεία, αλλά και κατά την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κομποστοποίησης. Κατά την πορεία της υλοποίησης της πειραματικής εργασίας, πραγματοποιήθηκαν σε καθημερινή βάση μετρήσεις της θερμοκρασίας του υλικού, σε δυο διαφορετικά βάθη του κομποστοποιητή, ενώ ανάδευση του προς κομποστοποίηση υλικού γινόταν ανάλογα με την υγρασία αυτού, σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση. Μετά από κάθε ανάδευση, γινόταν δειγματοληψία υλικού, προκειμένου να μετρηθούν συγκεκριμένες φυσικοχημικές παράμετροι. Πιο συγκεκριμένα, οι παράμετροι που παρακολουθήθηκαν κατά την πορεία της κομποστοποίησης ήταν, το pH, η ηλεκτρική αγωγιμότητα (Ec), το ολικό άζωτο (ΤN), ο ολικός φώσφορος (ΤP), το ολικό κάλιο (ΤK), ο ολικός οργανικός άνθρακας (TOC) και η συγκέντρωση πολυφαινολών του υλικού. Στο τέλος και με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της κομποστοποίησης πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση του παραγόμενου προϊόντος, ως προς τη μεταβολή των παραμέτρων αυτών καθ’ όλη την πορεία της κομποστοποίησης. Με την ολοκλήρωση της πειραματικής διαδικασίας, προέκυψε ότι, οι συγκεντρώσεις των θρεπτικών στοιχείων (ΤK, ΤP, ΤN) στο νέο παραχθέν οργανικό προϊόν παρουσίασαν σημαντική αύξηση, ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε μείωση της συγκέντρωσης των πολυφαινολών, λόγω αποδόμησής τους κατά την κομποστοποίηση, οι οποίες δρουν τοξικά στα φυτά σε αυξημένες συγκεντρώσεις. Αυτό το γεγονός αναδεικνύει ότι, κατά την κομποστοποίηση των συγκεκριμένων υλικών παρατηρήθηκε συμπύκνωση των υπό μελέτη θρεπτικών στοιχείων. Απώτερος στόχος της όλης διεργασίας, αποτελεί η παραγωγή ενός εμπλουτισμένου σε θρεπτικά στοιχεία και οργανική ουσία προϊόντος, προκειμένου να αξιολογηθεί, όχι μόνο ως εδαφοβελτιωτικό, αλλά και ως ένα εμπλουτισμένο προϊόν, το οποίο θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέρος της απαιτούμενης χημικής λίπανσης σε διαφορετικές καλλιέργειες.