Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Mpafaki, Eleni"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Πρόσληψη ασβεστίου στις φοιτήτριες του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Κρήτης και διαφορές στην πρόσληψη ανάμεσα στις πρωτοετείς και τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013-03-15T11:02:14Z) Μπαφάκη, Ελένη; Mpafaki, EleniΗ υγεία των οστών απαιτεί προσοχή ιδιαιτέρως για τις γυναίκες, από την παιδική έως την αναπαραγωγική ηλικία, καθώς ο κίνδυνος κατάγματος από οστεοπόρωση αποτελεί βασικό πρόβλημα, αν αναλογισθούμε ότι οι παγκοσμίως οι γυναίκες έχουν διπλάσια συχνότητα καταγμάτων ισχίου από τους άνδρες. Σκοπός αυτής της έρευνας είναι να μελετηθεί κατά πόσον οι φοιτήτριες του τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης προσλαμβάνουν επαρκείς ποσότητες διαιτητικού ασβεστίου. Δευτερεύων σκοπός είναι να μελετηθεί κατά πόσον η πρόσληψη ασβεστίου διαφέρει ανάμεσα στις πρωτοετείς και τις τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος. Σε σύνολό 126 φοιτητριών , ηλικίας 18- 24 ετών, εκ των οποίων οι 71 ήταν πρωτοετείς και οι 55 τελειόφοιτες, δόθηκε ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων για την πρόσληψη του ασβεστίου το οποίο αποτελείται από 30 τροφές πλούσιες σε ασβέστιο. Η έρευνα έδειξε ότι το σύνολο των ατόμων παρουσίασε μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου 916,9 mg, χαμηλότερη δηλαδή από τις συστάσεις σε σχέση με την ηλικία και το φύλο. Η μέση πρόσληψη ασβεστίου από τις πρωτοετείς φοιτήτριες ήταν επίσης χαμηλότερη από τις συστάσεις (838.02 mg/ημέρα), ενώ οι τελειόφοιτες φοιτήτριες του τμήματος, πιθανόν λόγω αλλαγής διατροφικής συμπεριφοράς από την έντονη ενασχόληση τους με το αντικείμενο της Διατροφής και της Διαιτολογίας, είχαν υψηλότερη από τις συστάσεις μέση ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου (1018,74 mg).