Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Mpolka, Smaragda"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Τα αντιοξειδωτικά της σοκολάτας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013-03-27T10:02:48Z) Μπόλκα, Σμαράγδα; Mpolka, SmaragdaΑπό τα αρχαία χρόνια, η σοκολάτα έχει χρησιμοποιηθεί ως φάρμακο για ιατρικούς σκοπούς, άλλα και σήμερα, προτείνεται για την πρόληψη διαφόρων χρόνιων νοσημάτων. Το κακάο και τα προϊόντα του έχουν αποτελέσει αντικείμενο μελέτης κυρίως, λόγω του σημαντικού πολυφαινολικού περιεχομένου τους. Οι πολυφαινόλες, κυρίως φλαβανόλες, συνιστούν φυσικό συστατικό του σπόρου κακάο για αυτό τα προϊόντα του όπως η σοκολάτα, θα μπορούσαν να αποτελέσουν λειτουργικά τρόφιμα με οφέλη στην υγεία των καταναλωτών όπως αυτά που αποδίνονται, στο κόκκινο κρασί και το πράσινο ή το μαύρο τσάι. Παρόλα αυτά, κατά την επεξεργασία των σπόρων κακάο και την περαιτέρω βιομηχανική παρασκευή της σοκολάτας, υπάρχουν σημαντικές απώλειες των διαφόρων πολυφαινολών. Σήμερα, με τον αυστηρό έλεγχο των συνθηκών της διαδικασίας παραγωγής, μπορεί να παρασκευαστεί σοκολάτα υψηλού πολυφαινολικού περιεχομένου, διατηρώντας το 70% του αρχικών πολυφαινολών. Το κακάο και τα προϊόντα του γνωστά ως, κακαόμαζα, σκόνη κακαό και σοκολάτα (γάλακτος και μαύρη), μπορεί να παρουσιάζουν διαφοροποίηση όσον αφορά το πολυφαινολικό τους περιεχόμενο και τα επίπεδα του αντιοξειδωτικού δυναμικού. Μελέτες έχουν δείξει ότι, η φυσικά επεξεργασμένη εμπορικά διαθέσιμη σκόνη κακάο περιέχει την υψηλότερα επίπεδα φλαβανολών ακολουθούμενη από, τη σοκολάτα ζαχαροπλαστικής, τη μαύρη σοκολάτα και τα υπόλοιπα προϊόντα κακάο. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι, η αντιοξειδωτική ικανότητα, η συγκέντρωση συνολικών πολυφαινολών καθώς και φλαβανολών, σχετίζονται πολύ στενά με το περιεχόμενο του τελικού προϊόντος σε Μη Λιπαρά Στερεά Κακάο. Υπολογίζεται ότι η σοκολάτα αποτελεί την κυριότερη πηγή πρόσληψης προκυανιδινών στα δυτικά Έθνη. Το κακάο και η μαύρη σοκολάτα είναι πλούσιες πηγές πολυφαινολών παρέχοντας κατά μέσο όρο, περισσότερες πολυφαινόλες από ότι, το κόκκινο κρασί, το πράσινο ή μαύρο τσάι καθώς και φρούτα γνωστά για το υψηλό πολυφαινολικό περιεχόμενο τους (Υπερ-Φρούτα). Πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι, η κατανάλωση σοκολάτας μπορεί βελτιώσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος. Επιπροσθέτως, αρκετές μελέτες ανθρώπινης παρέμβασης δείχνουν ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή και βιοδιαθεσιμότητα του αγγειοδιασταλτικού μονοξειδίου του αζώτου και μπορεί ελαττώσει την πίεση του αίματος. Προτείνεται ότι, τα θετικά αποτελέσματα της κατανάλωσης σοκολάτας στην υγεία των αγγείων ασκείται τουλάχιστον εν μέρει από τα αντιοξειδωτικά του κακάο.