Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Mpoutsali, Panagiota"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η κατανάλωση προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στη νότιο Πελοπόννησο.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Λιακοπούλου, Ασημίνα-Παναγιώτα; Μπούτσαλη, Παναγιώτα; Liakopoulou, Asimina-Panagiota; Mpoutsali, PanagiotaΗ έρευνα που ακολουθεί, αναφέρεται στην κατανάλωση Προϊόντων Βιολογικής Καλλιέργειας (ΠΒΚ.) στους νομούς Λακωνίας και Μεσσηνίας. Επιλέχτηκαν αυτοί οι δυο νομοί, γιατί είναι από τους πρώτους στην παραγωγή προϊόντων βιολογικής καλλιέργειας στην Ελλάδα. Σκοπός της έρευνας ήταν α) να προσδιορίσουμε αν οι τοπικές καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων ανά νομό, επηρεάζουν την γνώση και την κατανάλωση από τον πληθυσμό του κάθε νομού αντίστοιχα. Και β) να προσδιορίσουμε το ποσοστό κατανάλωσης Βιολογικών Προϊόντων (ΒΠ.) στους δυο νομούς και ποιοι οι παράγοντες που την επηρεάζουν. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας ο πληθυσμός της Νοτίου Πελοποννήσου (Μεσσηνία και Λακωνία), «γνωρίζει» για τα Προϊόντα Βιολογικής Καλλιέργειας σε ποσοστό 79,5% αλλά τα «καταναλώνει» το 48,5%. Ο πληθυσμός της Λακωνίας σε σχέση με τη Μεσσηνία, αγοράζει σε μεγαλύτερο ποσοστό τα ΠΒΚ. Αυτή η διαφορά πιθανά να συσχετίζεται με το γεγονός ότι στη Λακωνία γνωρίζουν περισσότερο για τις βιοκαλλιέργειες που έχουν στο νομό τους. Οι παράγοντες που επηρεάζουν την γνώση και αγορά των βιολογικών προϊόντων, είναι κυρίως το μορφωτικό επίπεδο και το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα. Αυτοί που δεν γνωρίζουν για τα ΠΒΚ. έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και οικογενειακό εισόδημα σε σχέση με αυτούς που γνωρίζουν και καταναλώνουν. Όμως οι «μη αγοραστές» (αλλά γνώστες) των ΠΒΚ, παρουσιάζουν υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα από τους «αγοραστές». Οι «μη αγοραστές» δεν αγοράζουν τα ΠΒΚ γιατί δεν είναι ευρέως διαθέσιμα και έχουν υψηλή τιμή. Oι «αγοραστές» προτιμούν τα ΠΒΚ γιατί είναι πιο υγιεινά, ασφαλή και ιδανικά για την διατροφή των παιδιών τους. Στη Λακωνία τα προμηθεύονται κυρίως από λαϊκές αγορές ενώ στη Μεσσηνία από ειδικά μαγαζιά. Και στους δυο νομούς η κατανάλωση βιολογικού ελαιολάδου έρχεται πρώτη και ακολουθούν τα λαχανικά και φρούτα. Οι πηγές πληροφόρησης για τα ΠΒΚ είναι κυρίως τα ΜΜΕ, ο Τύπος, το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον. Τέλος οι «αγοραστές» δείχνουν πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα μόλυνσης του περιβάλλοντος.