Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Nikoloudaki, Niki-Nantia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφή και σιδηροπενική αναιμία σε παιδιά.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-07-03) Νικολουδάκη, Νίκη-Νάντια; Πετρίδου, Κυριακή; Nikoloudaki, Niki-Nantia; Petridou, Kyriaki; Ταβλαδάκη, Θεονύμφη; Tavladaki, ΤheonymfiΕισαγωγή: Στην έρευνα αυτή εξετάστηκε η πιθανή συσχέτιση διατροφής και σιδηροπενικής αναιμία σε υγιή παιδιά. Στόχοι: Ανίχνευση συσχέτισης της σιδηροπενικής αναιμίας σε παιδιά με εργαστηριακούς δείκτες και με την εβδομαδιαία διατροφική τους πρόσληψη σε σίδηρο. Μέθοδοι: Συλλογή δεδομένων από υγιή παιδιά 10-13 ετών από την ανατολική Κρήτη με χρήση ερωτηματολογίου με ερωτήσεις για τα δημογραφικά και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παιδιών, πρόσφατες βιοχημικές εξετάσεις (αιμοσφαιρίνη, φερριτίνη ορού, MCV, αριθμό δικτυοερυθροκυττάρων) και ένα IRONIC-FFQ. Αποτελέσματα: 88 συνολικά συμμετέχοντες με μέσο όρο ύψους 151 cm, βάρους 46 kg και μέσης τιμής δείκτη μάζας σώματος 19,9 kg/(m2 ). Από ανάλυση των βιοχημικών δεικτών 24 μόνο παιδιών, 10-13 ετών, προκύπτουν μικρότερες τιμές αιμοσφαιρίνης, MCV και φερριτίνης σε παιδιά 11 ετών και κυρίως στα κορίτσια από ότι τα αγόρια. Με βάση το ίδιο δείγμα παιδιών, και κυρίως σε παιδιά 11 και 12 ετών και στα κορίτσια (55-65,5%), σε σχέση με τα αγόρια, εντοπίζεται ότι το 22,7% δεν καλύπτουν τις AR/εβδομάδα και το 62,5% δεν καλύπτει τις PRI/ εβδομάδα. Παρατηρείται αυξημένη εβδομαδιαία κατανάλωση μερίδων γάλακτος, γιαουρτιού και λιπαρών, από το σύνολο του δείγματος, και υψηλότερη εβδομαδιαία κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, γαλακτοκομικών, δημητριακών (ενισχυμένων και μη), φρούτων (αποξηραμένων και φρέσκων), λιπαρών και σπόρων από τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια. Συμπεράσματα: Μειωμένη εβδομαδιαία πρόσληψη σιδήρου και μειωμένες τιμές αιμοσφαιρίνης, MCV και φερριτίνης σε παιδιά 11-12 ετών, συγκριτικά με τα 10 και 13 ετών (ανεξαρτήτως φύλου) και κυρίως στα κορίτσια σε σχέση με τα αγόρια. Γενική προτίμηση στο γάλα, το γιαούρτι και τα λιπαρά και μεγαλύτερη εβδομαδιαία κατανάλωση πουλερικών, ψαριών, γαλακτοκομικών προϊόντων, δημητριακών, φρούτων, λιπαρών και σπόρων από τα αγόρια συγκριτικά με τα κορίτσια.