Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Pagoni, Natalia"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Διατροφολογική αξιολόγηση παραδοσιακών γευμάτων στην ανατολική Κρήτη
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016-05-20) Κόνη, Λιλιάνα; Koni, Liliana; Μερκούρη, Κρισέλντα; Merkouri, Kriselnta; Παγώνη, Ναταλία; Pagoni, Natalia
    Σκοπός της τρέχουσας μελέτης είναι να συλλέξουμε διατροφικές πληροφορίες, σχετικά με τη διατροφή στην ανατολική Κρήτη και να τις αναλύσουμε, έτσι ώστε να μπορέσουμε αναδείξουμε τη διατροφική αξία της Κρητικής κουζίνας. Επικεντρώσαμε το ενδιαφέρον μας στην πόλη της Σητείας και των γύρω χωριών της, τη δεκαετία του 1960. Επιλέξαμε τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο καθώς έχουμε επιστημονικά, ερευνητικά δεδομένα για τη διατροφή στην Κρήτη του 1960, καθώς επίσης και σύγχρονες μαρτυρίες ανθρώπων που εκείνη την εποχή ήταν έφηβοι και νέοι. Για να υλοποιήσουμε τον στόχο μας, επισκεφτήκαμε τους κατοίκους των περιοχών και με κατάλληλα διαμορφωμένα ερωτηματολόγια, αντλήσαμε πληροφορίες για τη διατροφή τους και καταγράψαμε αυθεντικές παραδοσιακές συνταγές. Οι συνταγές αυτές αναλύθηκαν στο επιστημονικό, διατροφικό πρόγραμμα “DIET SPEAK” και αξιολογήθηκαν. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, παρουσιάζουμε πίνακες στους οποίους αποτυπώνεται η διατροφική αξία του κάθε γεύματος αναλύοντας το σε θρεπτικά συστατικά. Διαπιστώσαμε ότι, η διατροφή στην Κρήτη από τη δεκαετία του 1960 έως ότου δεχτεί επιρροές από το δυτικό κόσμο, υπήρξε μια διατροφή βασισμένη σε αγνά τοπικά προϊόντα που προσέφερε η κρητική γη στους κατοίκους της. Μέσα από την έρευνα μας παρατηρήθηκε ότι, στην Κρητική κουζίνα υπερτερούσαν οι φυτικές τροφές με κυρίαρχα τα άγρια χόρτα αλλά και τα λαχανικά, τα βότανα, τα μυρωδικά τα όσπρια, και τα φρούτα. Βασική και ιδιαίτερη πηγή πρωτεϊνών αποτελούσαν οι χοχλιοί, το λευκό κρέας και λιγότερο το κόκκινο, ενώ δεν έλειπαν τα ψάρια και τα θαλασσινά ανάλογα με την εγγύτητα στη θάλασσα. Τέλος, βασικό χαρακτηριστικό της Κρητικής κουζίνας στο οποίο και έχουν βασιστεί αρκετές μελέτες, αποτελεί το πολύτιμο ελαιόλαδο.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace