Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Panou, Maria"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ο ρόλος της διατροφής και άλλων τροποποιήσιμων παραγόντων του τρόπου ζωής στην πρόληψη εμφάνισης καρκίνου του μαστού στον ενήλικο γυναικείο πληθυσμό.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2022-10-07) Πάνου, Μαρία; Panou, MariaΣκοπός της παρούσας βιβλιογραφικής ανασκόπησης είναι η συλλογή βιβλιογραφικών ερευνών, για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων και συστάσεων σχετικά με την επίδραση των παραγόντων του τρόπου ζωής με έμφαση στους τροποποιήσιμους παράγοντες όπως η διατροφή, το σωματικό βάρος, η φυσική δραστηριότητα, το αλκοόλ, το κάπνισμα και ο θηλασμός , στην πρόληψη του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού στον ενήλικο γυναικείο πληθυσμό. Η μεθοδολογία της παρούσας πτυχιακής εργασίας εστιάζει στην συλλογή πληροφοριών μέσω των ηλεκτρονικών βάσεων δεδομένων PubMed αλλά και δεδομένων από Παγκόσμιους Οργανισμούς (IARC – International Agency for Research on Cancer, WCRF - World Cancer Research Fund International, AICR – American Institute for Cancer Research). Αρχικά, έμφαση δίνεται στα τελευταία επιστημονικά δεδομένα παγκόσμιων οργανισμών για τον πρωταρχικό ρόλο της διατροφής, της φυσικής δραστηριότητας και των συνηθειών του τρόπου ζωής των γυναικών, ως προς την αποφυγή πρόκλησης γενικότερα του καρκίνου αλλά πιο συγκεκριμένα του καρκίνου του μαστού ανάλογα με το στάδιο της εμμηνόπαυσης, καθώς τα επιστημονικά συμπεράσματα διαφοροποιούνται μεταξύ των προεμμηνοπαυσιακών και των μετεμμηνοπαυσιακών γυναικών αλλά και με τον τύπο καρκίνου του μαστού. Πιο συγκεκριμένα, όσο αφορά την διατροφή, το αυξημένο σωματικό βάρος και κυρίως η παχυσαρκία, μέσω ενός θετικού ενεργειακού ισοζυγίου που προάγει την διαδικασία της φλεγμονής στον οργανισμό, αυξάνει τον μετεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, ενώ αντίθετα υπάρχει αντίστροφη συσχέτιση με τον προεμμηνοπαυσιακό καρκίνο του μαστού, αφού το αυξημένο βάρος σώματος ή η ύπαρξη παχυσαρκίας στην ενηλικίωση πριν την εμμηνόπαυση, δεν έχει φανεί να αυξάνει τον κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, το σωματικό λίπος επηρεάζει άμεσα τα επίπεδα πολλών κυκλοφορούντων ορμονών, όπως η ινσουλίνη και τα οιστρογόνα, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που προάγει την καρκινογένεση. Βέβαια, καθώς το γυναικείο στήθος είναι από νεαρή ηλικία εκτεθειμένο σε πλήθος καρκινογόνων παραγόντων, η πρώιμη ενήλικη ζωή όπως και η νεότερη ηλικιακή περίοδος, κρίνονται βασικά στάδια ως προς την διατροφική διαχείριση και μελέτη. Ταυτόχρονα, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ερευνών, οι οποίες μελετούν και εξάγουν συμπεράσματα για τους παράγοντες κινδύνου που είναι υπεύθυνοι στην πρόκληση νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού, με πρωταρχικούς παράγοντες την σύσταση της διατροφής, των διατροφικών προτύπων, του σωματικού βάρους, του ενεργού τρόπου ζωής, του αλκοόλ, του καπνίσματος και του θηλασμού. Πιο αναλυτικά, όσο αφορά τα διατροφικά πρότυπα, ένα διατροφικό Μεσογειακού τύπου πρότυπο φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο σε σχέση με ένα Δυτικοποιημένο πρότυπο διατροφής, που τα τρόφιμα που συμπεριλαμβάνει όχι μόνο αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά έχει γενικότερες αρνητικές εκβάσεις στην υγεία του ατόμου. Επίσης, η φυσική δραστηριότητα, ενισχύει την ποιότητα ζωής του ατόμου, αλλά ταυτόχρονα μέσω διαφόρων βιολογικών μηχανισμών, βελτιώνει τις τιμές πολλών βιοδεικτών, αποτρέποντας την έναρξη μηχανισμών που μακροπρόθεσμα θα ευνοήσουν το περιβάλλον για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Από την άλλη πλευρά, ο θηλασμός σημειώνεται να προβάλλει μόνο θετική έκβαση ως προς την μείωση των νέων περιστατικών εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε γυναίκες που θηλάζουν, ενώ όσες καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ, αυξάνουν περισσότερο τον κίνδυνο. Διφορούμενα είναι τα συμπεράσματα για τον καπνό, αν και μπορεί να αυξήσει ελαφρώς τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, ιδιαίτερα το μακροχρόνιο, βαρύ κάπνισμα.