Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Pantazara, Sarra"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφικές συνήθειες και σύσταση σώματος φοιτητών του Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας ΕΛΜΕΠΑ.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021-06-17) Λορέντζου, Αγγελική; Πανταζάρα, Σάρρα; Παπαδάκη, Νίκη; Lorentzou, Angeliki; Pantazara, Sarra; Papadaki, NikiΗ φοιτητική ζωή αποτελεί αναμφίβολα μια μεγάλη αλλαγή στον τρόπο ζωής και στις συνήθειες των νέων. Η απομάκρυνση από την οικογενειακή εστία και η έλλειψη προγράμματος μπορεί να οδηγήσουν τους φοιτητές σε μια ανεπαρκή διατροφή και έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Σκοπός αυτής της μελέτης ήταν η εκτίμηση της κατάστασης βάρους, της σύστασης σώματος και των διατροφικών συνηθειών σε φοιτητές του τμήματος επιστημών Διατροφής & Διαιτολογίας του ΕΛΜΕΠΑ Κρήτης. Αρχικά για τις ανθρωπομετρικές μετρήσεις, χρησιμοποιήσαμε έναν ζυγό ακριβείας για την μέτρηση του βάρους, ένα αναστημόμετρο για την μέτρηση του ύψους και μία μεζούρα για την μέτρηση των περιμέτρων. Για την εύρεση της σύστασης σώματός τους, χρησιμοποιήθηκε η μη παρεμβατική μέθοδος της βιοηλεκτρικής εμπέδησης (ΒΙΑ), όπου συλλέχθηκαν τα ανάλογα δεδομένα. Επίσης, για την διαιτητική πρόσληψη μοιράστηκε ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων (FFQ), το οποίο βασίστηκε στο πρότυπο “Διατροφικό ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, των Bountziouka V., et al., NMDV 2011”. Το δείγμα της παρούσης μελέτης αποτελούνταν από 118 φοιτητές, ηλικίας 18-26 ετών εκ των οποίων οι 9 ήταν άνω των 26 ετών. Από τους 118 φοιτητές, οι 36 ήταν άνδρες (30,5%) και οι 82 γυναίκες (69,5%). Το 71,2% των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, το 22,9% ήταν υπέρβαροι, ενώ μόλις το 3,4% και 2,5% ήταν λιποβαρείς και παχύσαρκοι, αντίστοιχα. Ειδικότερα, το 50% των ανδρών είχαν φυσιολογικό δείκτη μάζας σώματος, ενώ στις γυναίκες το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 80,5%. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου FFQ έδειξαν ότι ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητών του τμήματος, δεν καταναλώνει συγκεκριμένα τρόφιμα (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά, όσπρια, θαλασσινά) με τη συχνότητα που προτείνεται από τον εθνικό διατροφικό οδηγό. Στις θετικές διατροφικές συνήθειες περιλαμβάνονται η αποφυγή της συχνής κατανάλωσης γευμάτων τύπου fast food και αναψυκτικών και η συχνή κατανάλωση πρωινού και νερού σε επαρκείς ποσότητες. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι διατροφή των φοιτητών δεν συνάδει σε μεγάλο βαθμό με το μοντέλο της Μεσογειακής Διατροφής