Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Papandreou, Christoforos"
Τώρα δείχνει 1 - 2 of 2
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Biomarkers of dietary patterns and neuropsychological function in adolescents(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), ΔΠΜΣ Διεπιστημονική Διαχείριση των Χρόνιων Νοσημάτων, της Αναπηρίας και της Γήρανσης, 2025-09-16) Manidis, Alexios; Μανίδης, Αλέξιος; Papandreou, Christoforos; Júlvez Calvo, Jordi; Παπανδρέου, ΧριστόφοροςAdolescence is a critical period of brain maturation during which diet may influence neuropsychological development. This thesis explores the associations between adherence to the Mediterranean diet (MD) and ultra-processed food (UPF) consumption with neuropsychological outcomes in 653 adolescents (aged 11–16) from Barcelona, assessed both cross-sectionally and longitudinally over six months. MD adherence was measured using the KIDMED index, while UPF intake was estimated with a semi-quantitative food frequency questionnaire (FFQ) and classified according to the NOVA system. Neuropsychological functioning (attention, working memory, fluid intelligence, decision-making, emotion recognition) was assessed through standardised tests, while behavioural outcomes were evaluated using the Strengths and Difficulties Questionnaire (SDQ) and teacher-reported ADHD-DSM-IV rating scales. Multivariable generalized linear models were applied, and urinary polyphenols as well as red blood cell (RBC) membrane fatty acids were used to validate UPF intake and investigate biological mechanisms. Cross-sectionally, higher MD adherence was associated with better executive function and fewer behavioural problems, whereas higher UPF intake was associated with more behavioural issues, greater internalising symptoms, poorer decision-making, borderline ADHD symptomatology, lower alertness, and reduced emotion recognition. Longitudinally, increased UPF consumption was linked to impaired decision-making and increased internalising problems. No significant longitudinal associations were observed for MD adherence. Biomarker analyses showed no mediation via individual polyphenols or fatty acids; however, the MD fatty acid profile was cross-sectionally associated with fewer behavioural difficulties and reduced ADHD risk. In conclusion, greater adherence to a Mediterranean dietary pattern appears to be associated with improved cognitive and behavioural profiles. Conversely, higher consumption of UPFs shows negative associations with various neuropsychological outcomes in adolescents. Nonetheless, the limited longitudinal findings suggest complex relationships that warrant further investigation, highlighting the importance of promoting healthy dietary habits during adolescence.Τεκμήριο Διαφορές του πρόβειου από το βόειο γάλα και πως αυτές επηρεάζουν την τεχνολογία της γαλακτοκομίας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Παπανδρέου, Χριστόφορος; Papandreou, ChristoforosΜε τον όρο γάλα εννοούμε το έκκριμα του μαστικού αδένα των θηλαστικών, που προορίζεται για τη διατροφή του νεογέννητου για το οποίο αποτελεί τη μοναδική τροφή μέχρι μία ορισμένη ηλικία. Για τον άνθρωπο όμως, το γάλα εξακολουθεί να αποτελεί μέρος της καθημερινής δίαιτάς του είτε αυτούσιο είτε με τη μορφή γαλακτοκομικών προϊόντων (τυριά, βούτυρο, γιαούρτη) για όλη τη διάρκεια ζωής του. Ο ελληνικός Κώδικας Τροφίμων και Ποτών (Κ.Τ.Π.,1971) ορίζει ότι «γάλα είναι το απηλλαγμένου πρωτογάλακτος προϊόν της ολοσχερούς, άνευ διακοπής αμέλξεως υγιώς έχοντος γαλακτοφόρου ζώου, διαβιούντος και διατρεφομένου από υγιεινούς όρους και μη ευρισκομένους εις κατάστασιν υπερκοπώσεως». Σύμφωνα με τον ορισμό των οργανισμών FAO/WHO (1973) «γάλα είναι το φυσιολογικό έκκριμα του μαστού που παίρνεται από μία ή δύο αμέλξεις, χωρίς να προστεθεί ή ν αφαιρεθεί τίποτε». Ο Κώδικας γάλακτος των Η.Π.Α (U.S.D.H.E.W.,1953) ορίζει ως γάλα το «έκκριμα του μαστού το οποίο είναι απαλλαγμένο από πρωτόγαλα, παίρνεται με άμελξη μιας ή περισσότερων υγιών αγελάδων και το οποίο περιέχει τουλάχιστον 3,15% λίπος και 8,25% στερεά συστατικά άνευ λίπους».