Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Pappas, Christos"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Μελέτη εναέριας εντομοπανίδας σε κερασιές βιολογικής γεωργίας, συμβατικής γεωργίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων, 2017-05-11) Παππάς, Χρήστος; Pappas, ChristosΗ κερασιά είναι ένα πολυετές, φυλλοβόλο, πυρηνόκαρπο δέντρο που καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις περιοχές του κόσμου και κυρίως στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή. Η παγκόσμια παραγωγή κερασιών ανέρχεται στους 2.300.000 τόνους περίπου, από τους οποίους οι 58.200 παράγονται στην χώρα μας. Η παγκόσμια καλλιεργήσιμη έκταση είναι πάνω από 4.000.000 στρ., με τα 120.000 να καλλιεργούνται στην Ελλάδα, με κύρια δύναμη την περιοχή του Νομού Πέλλας. Παγκοσμίως, η γεωργία μεταβλήθηκε μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι νέες τεχνικές καλλιέργειας αύξησαν την παραγωγικότητα, παράλληλα όμως δημιούργησαν προβλήματα. Έτσι, αναπτύχθηκε μια παγκόσμια ανησυχία που έγινε ιδιαίτερα εμφανής το 1992 στη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη. Αποτέλεσμα ήταν η υιοθέτηση ενός παγκόσμιου προγράμματος δράσης για την ενεργοποίηση των τοπικών κοινοτήτων στην κατεύθυνση της αειφόρου ανάπτυξης. Ανάλογα με την ανθρώπινη παρέμβαση και τον τρόπο μελέτης της φύσης μπορούν να διακριθούν τρεις μορφές άσκησης της γεωργίας, η συμβατική, η βιολογική και η ολοκληρωμένη διαχείριση. Ως συμβατική εννοείται η εντατική μορφή γεωργίας, εφαρμόζοντας τεχνικές υψηλών εισροών, επιτυγχάνοντας υψηλές αποδόσεις με την χρήση χημικών ουσιών, δίνοντας περιορισμένη σημασία στις επιπτώσεις σε περιβάλλον και οικοσύστημα. Έτσι, το παγκόσμιο κοινό στράφηκε στην εφαρμογή της ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή την συνδυασμένη χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων, µε μείωση εισροών και σκοπό την επίτευξη οικονομικότερου αποτελέσματος, µε ελάχιστη διατάραξη του περιβάλλοντος. Δημιουργώντας προβλήματα η συμβατική γεωργία σε τρόφιμα και περιβάλλον, μια πιο ευαισθητοποιημένη ομάδα καταναλωτών απαιτεί τα τρόφιμα που φτάνουν στο σπίτι τους να είναι απαλλαγμένα από χημικά κατάλοιπα, φέρνοντας ένα καινούργιο σύστημα γεωργικής παραγωγής, σκεπτόμενο επίσης το περιβάλλον, την βιολογική γεωργία. Βιολογική θεωρείται η γεωργία που αποφεύγει την χρήση συνθετικών φυτοφαρμάκων, λιπασμάτων και τροποποιημένων οργανισμών, ελαχιστοποιώντας την ρύπανση του αέρα, του εδάφους και του νερού. Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της εναέριας εντομοπανίδας στις τρεις προαναφερθείσες μορφές γεωργίας σε καλλιέργειες κερασιάς στο Νομό Πέλλας. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήση παγίδων τύπου McPhail που τοποθετήθηκαν στους βραχίονες των δέντρων, χρησιμοποιώντας υγρό ελκυστικό που αποτελούταν από μελάσα, βόρακα και νερό. Τοποθετήθηκαν συνολικά δεκαπέντε παγίδες, πέντε σε κάθε κερασεώνα, ενώ η συλλογή πραγματοποιούνταν μια φορά την εβδομάδα. Το περιεχόμενο των παγίδων τοποθετήθηκε σε ουροσυλλέκτες που περιείχαν ορισμένη ποσότητα προπυλενογλυκόλης. Τα δείγματα μελετήθηκαν και καταγραφτήκαν στο Εργαστήριο Εντομολογίας και Γεωργικής Φαρμακολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Από τα αποτελέσματα επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό η επίδραση του τρόπου και της πρακτικής της καλλιέργειας, στην αφθονία της εναέριας εντομοπανίδας. Όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλη διαφορά υπάρχει μεταξύ του βιολογικού κερασεώνα και των άλλων δύο ως προς την αφθονία των εντόμων που μετρήθηκαν. Ανάμεσα στην ολοκληρωμένη διαχείριση και την συμβατική καλλιέργεια, οι ανθρώπινες επεμβάσεις των καλλιεργητών έχουν μεγάλες διαφορές (κυρίως με τα φυτοπροστατευτικά μέτρα), αλλά τα αποτελέσματα των συνολικών συλληφθέντων εντόμων δεν το αποδεικνύουν, καθώς οι διαφορές τους είναι πολύ μικρές. Προβληματισμό προκαλεί η μεγάλη διαφορά στις τιμές των ωφέλιμων εντόμων, μεταξύ της βιολογικής και της συμβατικής καλλιέργειας. Η παρουσία των ωφέλιμων επηρεάζεται από την εντατικοποίηση της χρήσης δραστικών ουσιών, που έχουν καταστρεπτικές και σε πολλές περιπτώσεις, ακόμη και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις στους πληθυσμούς των παρασίτων των καλλιεργειών και κατά συνέπεια και των ωφέλιμων. Γενικά, η πυκνότητα των πτήσεων παρουσιάζει αύξηση κατά την φαινολογική ανάπτυξη, πράγμα που οφείλεται κυρίως στον μεταχρωματισμό του καρπού, αλλά και στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν την προκειμένη περίοδο και όχι τόσο στην περίοδο των επεμβάσεων με φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Έτσι, το μέγιστο της πυκνότητας των πτήσεων για τις περισσότερες ομάδες εμφανίζεται την εβδομάδα της πλήρης ωρίμανσης του καρπού.