Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Pateraki, Stiliani"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διερεύνηση του συστήματος σίτισης σε νοσοκομεία της Κρήτης.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Μαλλιωτάκη, Ιωάννα; Πατεράκη, Στυλιανή; Τερζιδάκη, Μαρία; Malliotaki, Ioanna; Pateraki, Stiliani; Terzidaki, MariaΗ παρούσα πτυχιακή εργασία, με θέμα "Διερεύνηση του Συστήματος Σίτισης σε Νοσοκομεία της Κρήτης" είχε σκοπό τη διερεύνηση της υπάρχουσας κατάστασης στο σύστημα μαζικής σίτισης ασθενών στα Νοσοκομεία της Κρήτης. Απαρτίζεται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό. Στο θεωρητικό μέρος δίνονται κάποιες βασικές έννοιες σχετικά με ένα σύστημα μαζικής παραγωγής και διάθεσης τροφίμων, καθώς και οι βασικοί κανόνες που πρέπει να τηρούνται στην παραγωγική διαδικασία ώστε να επιτευχθεί ποιότητα στο τελικό προϊόν. Σημαντικοί παράμετροι της ποιότητας είναι οι οργανοληπτικές ιδιότητες και η θρεπτική αξία των τροφίμων. Τα τρόφιμα όπως και το νερό προσβάλλονται από παθογόνους μικροοργανισμούς οι οποίοι μπορεί να είναι επικίνδυνοι για την δημόσια υγεία. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στα νοσοκομεία όπου πρέπει να εφαρμόζεται το σύστημα HACCP, διασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του ασθενή. Ο Ε.Φ.Ε.Τ. δημιούργησε τον Οδηγό Υγιεινής για επιχειρήσεις μαζικής εστίασης, όπου σύμφωνα με αυτόν συνάχθηκε έντυπο αξιολόγησης, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στις ομαδικές μας επισκέψεις στους χώρους των νοσοκομείων. Στο πειραματικό μέρος, έπειτα από επισκέψεις σε έξι νοσοκομεία της Κρήτης αξιολογήθηκε η διερεύνηση των συστημάτων σίτισης των ασθενών, μέσω παρατήρησης - καταγραφής και μέσω μικροβιολογικών αναλύσεων. Πραγματοποιήθηκαν δειγματοληψίες ύδατος και τροφίμων σε τρία από τα έξι νοσοκομεία, αναλύθηκαν τα δείγματα στο μικροβιολογικό εργαστήριο του Τ.Ε.Ι Σητείας και αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα. Τέλος, έχοντας υπόψη τις παραγωγικές διαδικασίες από τα έξι δημόσια νοσοκομεία, προτάθηκαν κάποιες βασικές ενέργειες για την βελτίωση της ποιότητας των τροφίμων και την διασφάλιση της υγείας του ασθενή.