Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Pefkianaki, Ioanna"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Λειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου και ανθρώπινη υγεία: Σύγχρονη προσέγγιση 2000-2010.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2012-02-29T09:48:11Z) Πευκιανάκη, Ιωάννα; Pefkianaki, IoannaΣκοπός της μελέτης είναι η παρουσίαση και η εμβάθυνση των γνώσεων για τις λειτουργικές ιδιότητες του ελαιολάδου στην ανθρώπινη υγεία την τελευταία δεκαετία 2000-2010. Το ελαιόλαδο θεωρείται λειτουργικό τρόφιμο και λόγω της σύστασης του προωθεί την υγεία στον άνθρωπο. Το ελαιόλαδο ταξινομείται σε διάφορες κατηγορίες με βάση την οξύτητα του, τις μεθόδους παραγωγής του, την καλλιέργεια του ελαιοκάρπου από τον οποίο προκύπτει και τις οργανοληπτικές του ιδιότητες. Η ποιότητα του ελαιολάδου κρίνεται από τις διαδικασίες πριν και μετά την ελαιοποίηση, την τυποποίηση και την αποθήκευση του. Η χημική σύσταση του ελαιολάδου συμπεριλαμβάνει πολικά φαινολικά συστατικά, φωσφολιπίδια, πρωτεΐνες, τριακυλο-γλυκερόλες, μονο- και διακυλο-γλυκερόλες, υδρογονάνθρακες, στερόλες, αλειφατικές και διτερπενοειδείς αλκοόλες, τοκοφερόλες, χρωστικές, τριτερπενικά οξέα και πτητικά συστατικά. Το ελαιόλαδο υπερτερεί έναντι των άλλων φυτικών ελαίων, στα βιολογικά του συστατικά, στα αντιοξειδωτικά, στα μειωμένα επίπεδα οξείδωσης κατά το τηγάνισμα, αλλά και στις ευεργετικές «λειτουργικές» ιδιότητές του. Προάγει την υγεία προστατεύοντας από καρδιαγγειακές ασθένειες βελτιώνει την έκκριση ινσουλίνης, τη γλυκαιμία και την εμφάνιση λιπώδους ήπατος. Αποτρέπει την οξείδωση των λιπιδίων και προστατεύει το DNA. Παρέχει υψηλή αντιοξειδωτική ικανότητα. Μεσολαβεί σε αλλαγές στην γονιδιακή έκφραση που σχετίζονται με το μεταβολισμό, τις κυτταρικές διεργασίες, τον καρκίνο και την αθηροσκλήρωση. Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του ανώτερου αναπνευστικού. Επίσης, καταστέλλει προ-φλεγμονώδη γονίδια και περιορίζει βλάβες του μεταβολικού συνδρόμου. Βοηθάει τη μνήμη και την πρόληψη της νόσου Alzheimer. Παρέχει προστατευτική δράση απέναντι στην προεμυελο-κυτταρική λευχαιμία. Τέλος, βοηθά στη συντήρηση και αποτροπή της αύξησης σωματικού βάρους. Τα οφέλη που προσφέρει το ελαιόλαδο είναι πολλά, γι αυτό ακριβώς το λόγο ενθαρρύνεται η κατανάλωση του τόσο σε υγιείς όσο και σε ασθενείς.