Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Petridou, Aikaterini"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Αλλεργία στο αγελαδινό γάλα κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία: Είναι τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος του εμπορίου εναλλακτική λύση;(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-02-08) Κουδουμνάκη, Ιουλία-Ελευθερία; Πετρίδου, Αικατερίνη; Koudoumnaki, Ioulia-Eleftheria; Petridou, AikateriniΕΙΣΑΓΩΓΗ: Η αλλεργία στο αγελαδινό γάλα είναι η πιο συχνά εμφανιζόμενη τροφική αλλεργία ανάμεσα στα παιδιά και στα βρέφη, και τα τελευταία χρόνια, τα περιστατικά εμφάνισής της παρουσιάζουν αύξηση. Το αγελαδινό γάλα είναι από τις κυρίαρχες τροφές στο στάδιο ανάπτυξης του ανθρώπου παρέχοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεΐνης και του ασβεστίου, ώστε να προαχθεί ένα υγιές και σταθερό προφίλ ανάπτυξης. Ο αποκλεισμός του αγελαδινού γάλακτος σε βρέφη και παιδιά με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, γεννά ερωτήματα για το ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση την αντικατάστασή του. ΣΚΟΠΟΣ: Η θρεπτική ανάλυση των φυτικών ροφημάτων του εμπορίου ως μία εναλλακτική επιλογή του αγελαδινού γάλακτος, και η μελέτη της επίδρασής τους στην υγεία και ανάπτυξη των βρεφών και των παιδιών. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Βιβλιογραφική μελέτη βασισμένη σε αναζήτηση πρόσφατης βιβλιογραφίας, κυρίως της τελευταίας δεκαετίας σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες όπως: PubMed, Science Direct, Google Scholar, Karger Publishers, Cochrane Library, Scopus. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος δεν παρέχουν την ίδια θρεπτική αξία με το αγελαδινό γάλα. Στα βρέφη με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα, η μόνη αποδεκτή επιλογή είναι το μητρικό γάλα και οι φόρμουλες, ενώ από τις φυτικές επιλογές, μόνο το ρόφημα σόγιας και βρώμης συστήνονται, αλλά όταν όλες οι άλλες επιλογές δεν είναι διαθέσιμες. Στα παιδιά, τα φυτικά ποτά μπορούν να ενταχθούν στη διατροφή τους, αλλά το γεύμα τους πρέπει να συμπληρώνεται με άλλες πηγές πρωτεΐνης και θρεπτικών συστατικών ώστε να ισορροπηθεί η διατροφή αξία του γεύματος με τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού. Η ενημέρωση των γονέων και των φροντιστών είναι απαραίτητη για τις επιπτώσεις της χρήσης ενός φυτικού ποτού σαν αντικατάσταση του αγελαδινού γάλακτος και της έλλειψης μιας ισορροπημένης διατροφής τη βρεφική και νηπιακή ηλικία. Η διαβούλευση με παιδίατρο και διαιτολόγο είναι απαραίτητη για την σύνθεση ενός ισορροπημένου διατροφικού πλάνου και την παρακολούθηση της ανάπτυξης του παιδιού. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ Τα φυτικά υποκατάστατα γάλακτος έχουν φτωχή διατροφική σύσταση σε σύγκριση με το αγελαδινό γάλα και επομένως δεν αποτελούν κατάλληλο υποκατάστατο του αγελαδινού γάλακτος. Η άγνοια αυτής της πληροφορίας, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία και την ανάπτυξη του βρέφους ή του παιδιού, λόγω των διατροφικών ελλείψεων που μπορούν να προκληθούν.