Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Pirgou, MAria-Euridiki"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Εκτίμηση Κατάστασης Θρέψης Ηλικιωμένων που Διαμένουν σε Οίκους Ευγηρίας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013-07-01T16:15:56Z) Μηναίος, Αλέξανδρος; Πύργου, Μαρία-Ευρυδίκη; Σιαμπέκα, Βικτωρία; Minaios, Alexandros; Pirgou, MAria-Euridiki; Siampeka, VictoriaΕΙΣΑΓΩΓΗ: Οι ηλικιωμένοι ορίζονται ως άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Χαρακτηρίζονται ως ευάλωτη ηλικιακή ομάδα λόγω των πολλών διατροφικών ελλείψεων που παρατηρούνται συχνά. Τα προβλήματα που πιθανώς οφείλονται για τις ελλείψεις αυτές είναι η μασητική ικανότητα, μείωση όρεξης-όσφρησης καθώς και αλλαγές στο γαστρεντερικό σύστημα. ΣΚΟΠΟΣ: Σκοπός της έρευνας ήταν η διατροφική αξιολόγηση ηλικιωμένων που διαμένουν και σιτίζονται σε οίκους ευγηρίας. ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ: Συλλέξαμε στοιχεία από 69 άτομα (47 γυναίκες-22 άνδρες, 9 άτομα ηλικίας 65-74 και 60 άτομα ηλικίας >75 ετών) από τρία γεροντολογικά κέντρα στην Αθήνα και ένα στην Θεσσαλονίκη. Έγινε τετραήμερη ή εφταήμερη καταγραφή με ζύγιση όλων των τροφίμων και ποτών που κατανάλωναν οι ηλικιωμένοι, συμπληρώθηκε το ΜΝΑ και υπολογίστηκε το Μεσογειακό Σκορ, ενώ πάρθηκαν και σωματομετρικές μετρήσεις (Βάρος, ύψος, ΔΜΣ, λόγος μέσης/ισχία, περίμετρο κνήμης-βραχίονα-μέσης-ισχίων, μήκος ½ ανοίγματος χεριού και μήκος κνήμης). Τα αποτελέσματά μας αναλύθηκαν με το SPSS 14 for Windows Evaluation Version. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Στην πλειοψηφία του δείγματος υπήρχε πιθανή ανεπαρκή πρόσληψη σε πρωτεΐνες, φυτικές ίνες, πολυακόρεστα, σχεδόν σε όλες τις βιταμίνες, στο σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και κάλιο. Το 69,6% βρισκόταν σε κίνδυνο δυσθρεψίας ενώ το 46,4% ήταν υπέρβαροι. Οι άνδρες είχαν μεγαλύτερο μέσο όρο σε όλους τους σωματομετρικούς δείκτες, από τις γυναίκες, με στατιστική σημαντικότητα σε ΔΜΣ, περίμετρο κνήμης και ισχίων. Στο Μεσογειακό Σκορ φάνηκε ότι το 60,87% είχε μέτρια συμμόρφωση με την μεσογειακή διατροφή. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ: Παρόλο που η πλειοψηφία του πληθυσμού είχε κυρίως υπέρβαρο και φυσιολογικό ΔΜΣ, βρισκόταν σε κίνδυνο δυσθρεψίας, το οποίο επιβεβαιώνεται από τις πιθανές ανεπαρκείς προσλήψεις. Αυτή η κακή ποιότητα στην διατροφή, φαίνεται από το Μεσογειακό Σκορ, όπου οι περισσότεροι του δείγματος είχαν από χαμηλή έως μέτρια συμμόρφωση στην μεσογειακή διατροφή. Για αυτό τον λόγο, κρίνεται σημαντική η συμμετοχή ενός διαιτολόγου-διατροφολόγου στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.