Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Plaskasoviti, Eleni-Maria"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Σακχαρώδης διαβήτης τύπου Ι και εγκυμοσύνη.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-09-17) Καργάκη, Μαρία; Πλασκασοβίτη, Ελένη-Μαρία; Kargaki, Maria; Plaskasoviti, Eleni-Maria; Σφακιανάκη, Ειρήνη; Sfakianaki, EiriniΕισαγωγή: Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σε γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 είναι απαραίτητη για την εξασφάλιση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να παρέχονται ειδικές οδηγίες στις γυναίκες σε κύηση με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και θα πρέπει να εξετάζεται η διατροφική πρόσληψη των γυναικών αυτών καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Παρά τις πολυάριθμες διατροφικές οδηγίες που υπάρχουν για τις γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι που βρίσκονται σε εγκυμοσύνη, παρατηρείται σημαντική έλλειψη δεδομένων για τις διατροφικές συνήθειες των γυναικών αυτών σε πρακτικό επίπεδο. Σκοπός: Σκοπός της παρούσας έρευνας ήταν η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των γυναικών σε κύηση με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι και της τυχόν σύνδεσης των συνηθειών αυτών με τα δημογραφικά και μαιευτικά – κλινικά χαρακτηριστικά της γυναίκας, καθώς και με την ύπαρξη προγενέστερης ενημέρωσης - εκπαίδευσης. Ερευνητική Προσέγγιση: Το δείγμα της παρούσας έρευνας αποτελούνταν από 10 γυναίκες με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Ι που βρίσκονταν σε κύηση, μέσης ηλικίας 29 ± 5,54 ετών, και δεν είχαν μέχρι της στιγμή συμμετοχής στην έρευνα καμία επιπλοκή στην κύησή τους. Οι γυναίκες του δείγματος κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε για την παρούσα έρευνα και τα δεδομένα αναλύθηκαν με το SPSS v23. Αποτελέσματα-Συμπεράσματα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 70% των γυναικών που έλαβαν μέρος στην παρούσα έρευνα άλλαξαν τη διατροφή τους, οι περισσότερες γυναίκες του δείγματος (80%) κατανάλωναν γαλακτοκομικά προϊόντα χαμηλά σε λιπαρά και προϊόντα ολικής άλεσης, και το 70% του δείγματος κατανάλωναν καθημερινά περισσότερα από 4 φρούτα. Η κατηγορία στην οποία ανήκαν οι γυναίκες βάσει του ΔΜΣ τους φάνηκε πως επηρέασε σημαντικά τις διατροφικές τους συνήθειες, όπως την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, οσπρίων και ελαιόλαδου, και σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες προϊόντων, παρατηρήθηκε ότι οι παχύσαρκες γυναίκες κατανάλωναν λιγότερες μερίδες γαλακτοκομικών προϊόντων, οσπρίων και ελαιόλαδου. Σε επίπεδο ενημέρωσης και εκπαίδευσης, η συντριπτική πλειοψηφία του δείγματος (90%) είχαν λάβει την απαραίτητη ενημέρωση και εκπαίδευση σχετικά με τη διατροφή τους και για τις επιπλοκές του διαβήτη στην κύηση, και όλες είχαν ενημερωθεί σχετικά με την ινσουλινοθεραπεία. Στατιστικά σημαντική σχέση παρατηρήθηκε μεταξύ της λήψης ενημέρωσης και εκπαίδευσης για τη διατροφή και για τις επιπλοκές του σακχαρώδη διαβήτη και του αριθμού των μερίδων γαλακτοκομικών προϊόντων που καταναλώνονταν σε ημερήσια βάση, του αριθμού των μερίδων οσπρίων που καταναλώνονταν σε εβδομαδιαία βάση και των μερίδων ελαιόλαδου που καταναλωνόταν συνολικά την ημέρα.