Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Platsa, Konstantina"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διερεύνηση υιοθέτησης της Μεσογειακής δίαιτας από άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013-07-01T16:21:12Z) Πλατσά, Κωνσταντίνα; Platsa, KonstantinaΗ σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι μία νευρολογική νόσος, που τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται και προσβάλλει με αλματώδεις ρυθμούς τον Ελληνικό πληθυσμό. Η αιτιολογία της πάθησης είναι άγνωστη. Παρά το γεγονός ότι η ΣΚΠ είναι πάθηση του ΚΝΣ που θεωρητικά δεν αναμένεται να εμφανίζει ιδιαίτερη σχέση με τη διατροφή, εντούτοις ολοένα και συχνότερα, διατροφικοί παράγοντες ερευνώνται και συσχετίζονται με την αιτιολογία και με τη θεραπεία της. Γενικά, η διατροφική παρέμβαση που χρησιμοποιείται στην αντιμετώπιση της νόσου βασίζεται στην αύξηση της λήψης διατροφικών παραγόντων που βοηθούν τον οργανισμό να καταστείλει αυτοάνοσες αντιδράσεις και στην αποφυγή των τροφίμων που τις ενεργοποιούν. Από τους διατροφικούς παράγοντες που θεωρούνται ύποπτοι για τα αυξημένα κρούσματα της νόσου είναι το ζωικό λίπος, η πρωτεΐνη των δημητριακών γλουτένη και το αγελαδινό γάλα. Η μεσογειακή διατροφή που έχει τα ακόλουθα χαρακτηριστικά: άφθονες φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά, ψωμί/δημητριακά, πατάτες, όσπρια, καρποί), ελάχιστα επεξεργασμένα προϊόντα, γαλακτομικά προϊόντα καθημερινά σε μικρές ως μέτριες ποσότητες, ψάρια και πουλερικά, σε μικρές ως μέτριες ποσότητες, κόκκινο κρέας σε μικρές ποσότητες και ελαιόλαδο, ως κύρια πηγή λιπαρών υλών μπορεί να θεωρηθεί ένα πολύ καλό διατροφικό σχήμα για τους ασθενείς με ΣΚΠ. Σκοπός της εργασίας ήταν η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών των ασθενών με ΣΚΠ από την περιοχή της Λάρισας, και κατά πόσο αυτές προσεγγίζουν τη Μεσογειακή διατροφή, μέσω του MedDietScore. Επιπλέον, έγινε διερεύνηση της πρόσφατης βιβλιογραφίας για τους διατροφικούς παράγοντες που σχετίζονται με τη νόσο, με στόχο να δοθούν οι κατάλληλες διατροφικές συστάσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης, οι ασθενείς με ΣΚΠ παρουσιάζουν “καλή συμμόρφωση” στη μεσογειακή διατροφή. Ωστόσο, ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους στο MedDietScore ήταν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερος σε σύγκριση με τους υγιείς. Σημαντικά χαμηλότερη ήταν η κατανάλωση δημητριακών, φρούτων, ψαριών και πατάτας και υψηλότερη η κατανάλωση αλκοόλ και πουλερικών από τους ασθενείς σε σύγκριση με τους υγιείς.