Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Potiri, Varvara"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ποσοστό αφυδάτωσης και ενεργειακή πρόσληψη ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών ανάλογα με την θέση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες κατά την διάρκεια αγώνα και προπόνη- σης.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021-05-27) Ποτήρη, Βαρβάρα; Τριανταφυλλάκη, Φωτεινή; Potiri, Varvara; Triantafyllaki, FoteiniΤο ποδόσφαιρο θεωρείται ένα από τα πιο απαιτητικά σε ενέργεια αθλήματα. Η διαλειμματικού τύπου φυσική δραστηριότητα που το χαρακτηρίζει αποστραγγίζει τα αποθεματα γλυκογόνου στο σώμα καθώς και τα επίπεδα υγρών μέσω εφίδρωσης. Εξωτερικοί παράγοντες (περιβάλλον, θέση, τοποθεσία) μπορούν να αυξήσουν τις ενεργειακές ανάγκες των αθλητών. Κυρίαρχο ρόλο για κα- λύτερη απόδοση αλλά και ευεξία των αθλητών έχει η διατροφή καθώς και η πρόσληψη σε υγρά ώστε να αποφευχθεί η αφυδάτωση. Ο σκοπός της παρούσας έρευνας είναι η διερεύνηση της υδατικης ισορροπίας και η αξιολόγηση της θερμιδικής κατάστασης κατά την διάρκεια προπόνησης και αγώνα ερασιτεχνών ποδοσφαιρι- στών, καθώς και οι διαφορές και επιδράσεις από το περιβαλλόν, και την θέση που αγωνίζονται. Στην έρευνα έλαβαν μέρος δύο ερασιτεχνικές ομάδες ποδοσφαίρου (Τενεάτης Αθικίων και Πα- νελευσινιακός Ελευσίνας), A΄τοπικής κατηγορίας. Σκοπός της έρευνας ήταν να εξετάσει το πο- σοστό αφυδάτωσης σε συνάρτηση με τις κλιματικές συνθήκες. Επίσης, εξετάστηκε το ποσοστό λίπους και κατά πόσο αυτό συσχετίζεται με την θέση των παιχτών, την ένταση της άσκησης και τη διάρκεια κατά την οποία συμμετείχε ο κάθε αθλητής σε αυτή. Τέλος, λήφθηκε υπόψιν και η ημερήσια διαιτητική πρόσληψη των αθλητών που αφορά τρόφιμα και υγρά. Τα αποτελέσματα της μελέτης δεν βρήκαν καμία στατιστικά σημαντική σχέση της υδατικής ι- σορροπίας με τις περιβαλλοντικές συνθήκες και τα ανθρωπομετρικά χαρακτηριστικά των παι- χτών. Στατιστικά σημαντική αρνητική σχέση όμως φάνηκε ότι είχε η υδατική ισορροπία με την Μηλικία των αθλητών (p<0,001). Όσον αφορά την θέση των παιχτών, οι τερματοφύλακες είχαν τα χαμηλότερα επίπεδα αφυδάτωσης (p≤0,001) με ποσοστό 10%, αλλά και χαμηλότερα επίπεδα ενεργειακής πρόσληψης (p<0,002) με (1882±410 kcal) μαζί με τους αμυντικούς (2060±505 kcal) έναντι των μέσων (2319±871 kcal). Αναφορικά με τους υδατάνθρακες, επίσης οι τερματοφύλα- κες φάνηκε να καταναλώνουν χαμηλότερα επίπεδα (p<0,003), με ποσοστό (41,3±8,8) ενώ για τις πρωτεΐνες δεν υπήρξε σημαντικά στατιστική συσχέτιση με την θέση όπως συνέβη και με τη λι- πώδη μάζα. Όσον αφορά τις προπονήσεις και τους αγώνες, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τις η- μέρες αγώνων η αφυδάτωση ήταν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα συγκριτικά με τις ημέρες προπόνησης κατά 0,34 μονάδες (p=0,007). Επίσης, οι αθλητές με υψηλότερα επίπεδα υδάτωσης είχαν στατιστικά σημαντικά χαμηλότερη ενεργειακή πρόσληψη (p<0,05), και οριακά μη στατι- στικά σημαντική χαμηλότερη πρόσληψη υδατανθράκων με ποσοστό (41,3±8,8) και υψηλότερη7 πρόσληψη λίπους με ποσοστό (36,8±8) (p~0,08). Τέλος, σχετικά με την πρόσληψη του λίπους από την διατροφή τα ποσοστά φάνηκαν χαμηλότερα σε ημέρες προπονήσεων (32,8±7) σε σχέση με ημέρες αγώνων (34,5±7), ενώ φάνηκε πως οι επιθετικοί ήταν εκείνοι που κατανάλωναν τα χαμηλότερα ποσοστά (29,9±5,5). Να σημειωθεί πως η συλλογή των διαιτολογικών ανακλίσεων έγινε από τους ίδιους του αθλητές επομένως πιθανόνα υπήρξαν αποκλίσεις όσον αφορά την ακριβή κατανάλωση των τροφών. Εν κατακλειδι, με βάση τις διατροφικές ανακλήσεις των αθλητών, φαίνεται πως είναι αναγκαία η διατροφική ενημέρωση τους αναφορικά με την επιλογή τροφών που θα οδηγήσει σε ευεξία και καλύτερη απόδοση, την πρόληψη της ενυδάτωσης και την πρόληψη και διατήρηση των επιπέ- δων σε ενέργεια. Αναφορικά με την αφυδάτωση και τις περιβαλλοντικές συνθήκες, δεν βρέθηκε κάποια συσχέτιση το οποίο μπορεί να οφείλεται στην περίοδο που διεξάχθη η έρευνα όπου η θερμοκρασία ήταν χαμηλή και σχεδόν η ίδια σε όλο το διάστημα.