Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Rigaki, Aikaterini"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο H σημασία της κατανάλωσης κρασιού στην υγεία μας(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016-07-27) Μπαρμπαλιά, Γεωργία; Barmpalia, Georgia; Ρηγάκη, Αικατερίνη; Rigaki, AikateriniΤα τελευταία χρόνια, γίνεται μεγάλη συζήτηση, σχετικά με το κρασί και πιο εμπεριστατωμένα με το κόκκινο κρασί, καθώς και την ευεργετική ιδιότητα αυτού, στην υγεία του ανθρώπου. Παρατηρείται, μάλιστα, μία έντονη διαμάχη στον επιστημονικό χώρο, σχετικά με το αν το κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, είναι εκείνο που τελικά οδηγεί σε αυτές τις ευεργετικές ιδιότητες ή αλλιώς, αν το ίδιο το αλκοόλ ή κάποιες άλλες περιεχόμενες ουσίες των αλκοολούχων ποτών, είναι εκείνες που εν τέλει, ασκούν προστατευτική δράση. Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς, ότι το κρασί και συγκεκριμένα το κόκκινο κρασί, εκτός από το αλκοόλ, περιέχει και εκατοντάδες άλλες ουσίες, στις οποίες προσδίδονται ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιικές δράσεις, τότε είναι πολύ πιθανό, οι ευεργετικές αυτές δράσεις, να οφείλονται όχι μόνο στο περιεχόμενο ποτό, αλλά παράλληλα και στις αντιοξειδωτικές αυτές ουσίες. Παρ' όλα αυτά, η σύσταση τόσο των διαιτολόγων, όσο και των γιατρών, και εφόσον δεν αντενδείκνυται ο οίνος για τον οποιονδήποτε λόγο, είναι η κατανάλωση 2 ποτηριών κρασιού την ημέρα για τους άνδρες και 1 ποτηριού την ημέρα για τις γυναίκες. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, στην πτυχιακή αυτή, γίνεται μία ενδελεχής ανασκόπηση σχετικά με την σπουδαιότητα του οίνου, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, καθώς και το πώς επηρέασε αυτός την ζωή και την υγεία του σύγχρονου ανθρώπου. Στην συνέχεια, της πτυχιακής μας εργασίας, αναφερόμαστε τόσο στην ταξινόμηση, όσο και στις διάφορες κατηγορίες και ποικιλίες του κρασιού, που υπάρχουν. Αναφορά γίνεται, μάλιστα και στην σύσταση και στην διατροφική αξία του οίνου. Στο τελευταίο κεφάλαιο, εξετάζονται αναλυτικά, οι ευεργετικές επιδράσεις του κρασιού, στην ανθρώπινη υγεία. Ειδικότερα, μελετάται αρχικά, η βιοδιαθεσιμότητα των φαινολικών συστατικών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζουν οι παράγοντες κινδύνου και η θετική επίδραση του κρασιού, στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Συνεχίζουμε με τον μεταβολισμό των υδατανθράκων και την εμφάνιση ή όχι του διαβήτη. Αναφορά, γίνεται και στην ευεργετική επίδραση του οίνου, το οποίο μπορεί να δράσει εναντίον του καρκίνου. Εξέχον υποκεφάλαιο, παρουσιάζει και αυτό, το οποίο πραγματεύεται την κατανάλωση ή όχι του κρασιού και την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών νοσημάτων. Μεγάλη έκταση, καταλαμβάνει και το υποκεφάλαιο, στο οποίο παρουσιάζεται η σχέση της κατανάλωσης του οίνου και της εμφάνισης ή της πρόληψης της οστεοπόρωσης. Κλείνουμε, με ένα γενικότερο περιεχόμενο, που αφορά το κρασί και την μακροζωία.