Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Rodarou, Anastasia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφικές συνήθειες κατά το πρώτο στάδιο της εφηβείας μεταξύ 12-14 ετών στις περιοχές Ηρακλείου και Σητείας.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Ροδαρου, Αναστασία; Καλομοίρη, Ανδρονίκη; Rodarou, Anastasia; Kalomoiri, AndronikiΠαχυσαρκία, όπως και η λέξη υπονοεί, σημαίνει αύξηση του σωματικού λίπους. Αποτελεί συχνή μεταβολική πάθηση και χαρακτηρίζεται από αύξηση του σωματικού βάρους πάνω από 20% του κανονικού βάρους σώματος που οφείλεται κυρίως στην αύξηση του σωματικού λίπους. Για τον προσδιορισμό του σωματικού λίπους χρησιμοποιούμε το σωματικό βάρος σε σχέση με το ύψος.(Δ.Μ.Σ = Β/Υ² ). Ως αιτίες της παχυσαρκίας, θεωρούνται τα γενετικά αίτια, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες, οι μεταβολικές διαταραχές, η χαμηλή Φ.Δ., τα ψυχολογικά αίτια. Όλα τα παραπάνω και σε συνδυασμό με την παχυσαρκία, θεωρούνται άμεσα συνδεδεμένα με τις παρακάτω παθήσεις: Σακχαρώδης Διαβήτης, Καρδιοπάθειες, Υπέρταση , Αναπνευστικό σύστημα, Σκελετικό σύστημα, Χειρουργικοί κίνδυνοι, Καρκίνος, Χολολιθίαση, Ενδοκρινικές διαταραχές, Ηπατοπάθειες, Αυξημένοι κίνδυνοι ατυχημάτων. Για την ομαλή ωρίμανση αλλά και τη διατήρηση καλής υγείας κατά το εισαγωγικό στάδιο της εφηβικής ηλικίας αλλά και για την υπόλοιπη εφηβική περίοδο, καθώς και στην υπόλοιπη ζωή το άτομο καλό είναι να καταναλώνει μία δίαιτα, που να χαρακτηρίζεται από μέτρο και ποικιλία , μία δίαιτα πλούσια σε λαχανικά , φρούτα, όσπρια, δημητριακά, κρέας και γαλακτοκομικά, δηλαδή με βάση την πυραμίδα τροφίμων, μπορεί να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά. Μερικοί από τους σημαντικότερους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες του πρώτου σταδίου της εφηβικής ηλικίας, θεωρούνται οι παρακάτω: 1) η δομή και τα χαρακτηριστικά της οικογένειας και κυρίως οι διαιτητικές συνήθειες των γονιών, 2) η διαφήμιση, 3) οι κοινωνικές και πολιτικές αξίες, καθώς και τα σωματικά πρότυπα που προωθούνται από τη βιομηχανία των ρούχων και από τα περιοδικά της μόδας, 4) η εικόνα του σώματος, 5) η ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, 6) οι προσωπικές εμπειρίες και αξίες, 7) η γεύση και η εμφάνιση των τροφίμων και 8) η ευκολία παρασκευής ή η διαθεσιμότητα των τροφίμων. Τα παραπάνω θα λέγαμε ότι είναι άμεσα συνδεδεμένα με τους παράγοντες που επηρεάζουν και συμβάλλουν στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας, οι οποίοι συνοπτικά είναι: α) Η παρακολούθηση τηλεόρασης, DVD,playstation, ταυτόχρονα με την κατανάλωση φαγητού, β) Το οικογενειακό περιβάλλον- κοινωνικοοικονομική κατάσταση, γ) Το κοινωνικό περιβάλλον( σχολικό περιβάλλον- παρέες και συμπεριφορές), δ) Οι ψυχολογικοί παράγοντες, ε) Η κληρονομικότητα, στ) ’λλοι παράγοντες, όπως περιβαλλοντολογικοί παράγοντες, η ενεργειακή δαπάνη , εμβρυϊκές, νεογνικές και παιδικές επιδράσεις, εθνολογικοί παράγοντες, το μορφωτικό επίπεδο, κ.α.