Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Roumelioti, Stamatia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ρόδι: Βιοδραστικά συστατικά και οφέλη στην υγεία.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2017-12-05) Ρουμελιώτη, Σταματία; Roumelioti, StamatiaΤο ρόδι σήμερα θεωρείται από τις πιο υγιεινές και ωφέλιμες τροφές για τον άνθρωπο και η σπουδαιότητά του αναγνωρίζεται από την αρχαιότητα. Από τότε μέχρι και σήμερα θεωρείται σημαντική η δράση του έναντι πολλών νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά, καρκίνος, σακχαρώδης διαβήτης λόγω των ευεργετικών δράσεων που προσφέρουν τα βιοδραστικά συστατικά του. Είναι πλούσιο τόσο σε βιταμίνες όσο και σε φαινολικά οξέα που ενισχύουν την αντιοξειδωτική δράση έναντι των ελεύθερων ριζών και είναι το μόνο φρούτο που περιέχει τη φαινολική ουσία <<πουνικαλλαγίνη>> από το λατινικό όνομα της ροδιάς Punica. Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες έχουν προέρθει από τυχαία σπορόφυτα , μεταλλάξεις και ορισμένα από διασταυρώσεις με χώρες προέλευσης κυρίως το Ισραήλ, την Ινδία και την Ισπανία. Στην Ελλάδα υπάρχουν κυρίως οι γλυκές ποικιλίες ροδιάς, με την πιο γνωστή να είναι η ποικιλία της Ερμιόνης, ενώ τελευταία έχουν εισαχθεί και καλλιεργούνται και λιγότερο γλυκές ποικιλίες όπως η Wonderful και η Mollar de Elche. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορες μορφές όπως η κατανάλωση των σπόρων του φρούτου ,χυμός ροδιού, διάφορα προϊόντα όπως σιρόπι ,ξύδι , μαρμελάδα ,λάδι από τα σπέρματα, κρασί αποξηραμένοι σπόροι καθώς επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπισκότα, μπάρες δημητριακών και τσάι. Σήμερα το ρόδι είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά μια πολύ σημαντική και αξιόλογη τροφή για των άνθρωπο αλλά ακόμα δεν έχει λάβει τη θέση που του αρμόζει στο διατροφικό πλάνο της ζωής των ανθρώπων.