Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Rova, Paraskevi"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Τύποι παραδοσιακών ελληνικών τυριών και η θέση τους στην αγορά τροφίμων.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013-03-13T12:25:15Z) Ροβά, Παρασκευή; Rova, ParaskeviΗ Ελλάδα είναι χώρα που παρουσιάζει αφθονία σε παραδοσιακά τυριά, εκ των οποίων τα περισσότερα έχουν καταχωρηθεί ως προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π). Τα τυριά αυτά παρουσιάζουν διατροφικά πλεονεκτήματα κυρίως ως προς τα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά, έναντι των ξένων παραδοσιακών τυριών. Η εγχώρια παραγωγή τυροκομικών προϊόντων υπολείπεται σταθερά της κατανάλωσης με αποτέλεσμα την αύξηση των εισαγωγών τυροκομικών προϊόντων από ξένες χώρες. Αναφορικά με την εξαγωγική επίδοση του κλάδου επισημαίνεται ότι, οι εξαγωγές των ελληνικών τυριών ακολουθούν σταθερά ανοδική πορεία με πρωταγωνιστή την ελληνική φέτα. Σκοπός του ερευνητικού μέρους της παρούσας εργασίας ήταν η αναζήτηση των τύπων των παραδοσιακών ελληνικών τυριών και της θέσης τους στην αγορά της Αττικής, πού ως αστικό κέντρο αντανακλά τις προτιμήσεις του σύγχρονου καταναλωτή. Για την εξυπηρέτηση του παραπάνω σκοπού με επιτόπια παρουσία σε σούπερ μάρκετ και τοπικά-ειδικά καταστήματα πραγματοποιήθηκε καταγραφή των τύπων των ελληνικών και ξένων τυριών που εμπορεύονταν. Απαντήσεις σχετικά με τις προτιμήσεις των καταναλωτών της Αττικής στους αναφερόμενους τύπους τυριών δόθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, το οποίο συμπληρώθηκε από τους υπευθύνους πωλήσεως των ανωτέρω καταστημάτων. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι, στην αγορά της Αττικής τα παραδοσιακά ελληνικά τυριά που διατίθενται είναι τα μαλακά: Φέτα, Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Κοπανιστή, τα ημίσκληρα: Κασέρι, Φορμαέλλα Αράχωβας Παρνασσού, τα σκληρά: Γραβιέρα Νάξου, Γραβιέρα Κρήτης, Κεφαλογραβιέρα, Κεφαλοτύρι, Λαδοτήρι Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Σαν Μιχάλη Σύρου και τέλος τα τυριά τυρογάλακτος: Μανούρι, Ανθότυρο και Μυζήθρα. Τα ανωτέρω τυριά έρχονται συνολικά πρώτα στην προτίμηση των καταναλωτών της Αττικής σε σύγκριση με τα μη παραδοσιακά ελληνικά τυριά και τα εισαγόμενα τυριά. Πρώτα σε κατανάλωση έρχονται τα μαλακά τυριά, έπονται τα τυριά τυρογάλακτος, τα ημίσκληρα και τα σκληρά τυριά.