Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Samaritakis, Ioannis"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Τύποι καφέ, μέθοδοι επεξεργασίας και επιδράσεις στην ανθρώπινη υγεία.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021-04-20) Μαργέλος, Παναγιώτης; Σαμαριτάκης, Ιωάννης; Τριανταφυλλόπουλος, Νικόλαος; Margelos, Panagiotis; Samaritakis, Ioannis; Triantafyllopoulos, NikolaosΗ παρούσα εργασία κάνει αναφορά στον καφέ, τις ποικιλίες του, τον τρόπο επεξεργασίας του, τη χημική σύσταση και πως το καβούρδισμα επηρεάζει αυτήν καθώς και τις επιπτώσεις στην υγεία του ανθρώπου από την κατανάλωση. Ο καφές προέρχεται από το φυτό coffea του οποίου τα κεράσια συλλέγονται προκειμένου να εκκινήσει η όλη διαδικασία επεξεργασίας μέχρι το ποτήρι του καταναλωτή. Στην αγορά επικρατούν δύο βασικές ποικιλίες ο Coffea Αrabica και ο Coffee Canephora (Robusta). Ο καφές είναι ένα ρόφημα που λόγω της φυτικής του προέλευσης περιέχει μία ποικιλία βιοδραστικών συστατικών (ουσιών), χαρακτηριστικά μπορούν να ειπωθούν το αλκαλοειδές η καφεΐνη, οι πολυφαινόλες, τα χλωρογενικά. Το καβούρδισμα που αποτελεί πυλώνα της επεξεργασίας καθώς σε αυτό το στάδιο αποκτά σώμα, άρωμα και γεύση. Στην παρούσα διαδικασία του καβουρδίσματος ο κόκκος του καφέ επρόκειτο να υποστεί αλλαγές σε ότι αν αφορά τη χημική σύσταση και τις φυσικές ιδιότητες του καθώς λαμβάνουν χώρα αντιδράσεις Maillard και πυρολιτικές αντιδράσεις οι οποίες επιφέρουν ως προϊόντα τις μελανοϊδίνες, το ακρυλαμίδιο, τα χλωρογενικά και άλλα χημικά παράγωγα. Κατ’ ουσίαν φυσικές και χημικές ιδιότητες του καφέ ορίζουν τον τρόπο προετοιμασίας. Οι βασικοί τύποι καφέ είναι ο εσπρέσο ο ελληνικός/τουρκικός ο γαλλικός(φίλτρου) ο στιγμιαίος και τα σκευάσματα ντεκαφεϊνέ. Η καθημερινή και μεγάλη κατανάλωση του ροφήματος έχει προκαλέσει το ενδιαφέρον του επιστημονικού κοινού και πολλών ερευνητών και κατά αυτόν τον τρόπο ο μεγάλος όγκος ερευνών αποσκοπεί στην διερεύνηση της επίδρασης του ροφήματος στην ανθρώπινη υγεία. Η χημική σύσταση, είναι αυτή που προσδίδει στον καφέ όλες αυτές τις επιπτώσεις στην υγεία, και διαφέρει από τύπο σε τύπο και η παρούσα εργασία θα επικεντρωθεί στο ποιος τύπο καφέ είναι πιο ωφέλιμος για την υγειά.