Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Sarma, Eleni"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Ασιτία και επανασίτιση: οι αλλαγές στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπιδίων και των πρωτεϊνών.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2013-03-13T12:20:41Z) Ανδρέου, Αντιγόνη; Σαρμά, Ελένη; Andreou, Antigoni; Sarma, EleniΟ ανθρώπινος οργανισμός για να μπορεί να επιβιώσει πρέπει να προσλαμβάνει τροφή. Τα κύρια συστατικά της τροφής είναι τα μακροθρεπτικά συστατικά, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λίπη. Τα συστατικά αυτά, πέπτονται στο στομάχι και στο έντερο, όπου τα προϊόντα τους απορροφόνται στο λεπτό έντερο και μεταφέρονται στο ήπαρ. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των γευμάτων, η πηγή που παρέχει στον οργανισμό γλυκόζη είναι το γλυκογόνο. Ακολουθούν διάφοροι μεταβολικοί οδοί για την παραγωγή γλυκόζης και ενέργειας. Επιστρατεύονται επίσης και κατά την διάρκεια της νηστείας και της ασιτίας. Επιπροσθέτως, κατά την ασιτία μπορεί να εμφανιστεί το σύνδρομο επανασίτισης στο οποίο εμφανίζονται διάφορες ανωμαλίες στον οργανισμό κατά την επαναφορά του υποσιτιζόμενου ατόμου στην ομαλή διατροφή. Επίσης, επιβαρύνονται διάφορα ζωτικά όργανα όπως τα νεφρά και το ήπαρ διότι υπερλειτουργούν ώστε να μπορέσουν να διατηρήσουν τον οργανισμό στη ζωή. Η πιο σοβαρή και περίπλοκη διατροφική διαταραχή που το άτομο υποσιτίζεται σε μεγάλο βαθμό και έχει άμεση σχέση με την ασιτία είναι η νευρική ανορεξία.