Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Sfendourakis, Ioannis"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Επισιτιστική ασφάλεια και διαιτητική ενσωμάτωση: μελέτη σε μετανάστες στην Κρήτη.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Κοινωνικής Εργασίας, 2025-02-12) Σφενδουράκης, Ιωάννης; Sfendourakis, Ioannis; Ράτσικα, Νικολέτα; Ratsika, NikoletaΗ παρούσα διδακτορική διατριβή εξετάζει σε βάθος την επισιτιστική ασφάλεια και τη διαιτητική ενσωμάτωση των μεταναστών στην Κρήτη, αναλύοντας τις εμπειρίες τους σχετικά με την πρόσβαση, διαθεσιμότητα και χρήση τροφίμων, καθώς και την προσαρμογή τους στις τοπικές διατροφικές συνήθειες. Μέσω μιας μεικτής μεθοδολογικής προσέγγισης, που συνδυάζει ποσοτική και ποιοτική έρευνα, η μελέτη συλλέγει δεδομένα από μετανάστες με τουλάχιστον πενταετή διαμονή στην Κρήτη, χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις. Τα ευρήματα της έρευνας αποκαλύπτουν ένα πολύπλοκο πλέγμα προκλήσεων και προσαρμογών που βιώνουν οι μετανάστες στην προσπάθειά τους να επιτύχουν επισιτιστική ασφάλεια και να ενσωματωθούν στην τοπική γαστρονομική κουλτούρα. Η μελέτη εμβαθύνει στην αλληλεπίδραση μεταξύ διατροφής και πολιτισμικής ταυτότητας, αναδεικνύοντας τον καίριο ρόλο των διατροφικών συνηθειών στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης των μεταναστών. Παράλληλα, εξετάζει τις επιπτώσεις των διατροφικών αλλαγών στην υγεία και την ευημερία τους. Τα κύρια αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν ότι, ενώ η πλειοψηφία των μεταναστών απολαμβάνει επαρκή πρόσβαση σε τρόφιμα, ένα μικρό ποσοστό αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι περισσότεροι έχουν ενσωματώσει σημαντικά στοιχεία της κρητικής διατροφής στην καθημερινότητά τους, διατηρώντας παράλληλα πτυχές της διατροφικής τους κληρονομιάς. Παράγοντες όπως η διάρκεια παραμονής, το εκπαιδευτικό επίπεδο και η οικονομική κατάσταση επηρεάζουν σημαντικά το βαθμό διαιτητικής ενσωμάτωσης, ενώ παρατηρούνται διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη χώρα προέλευσης. Η έρευνα υπογραμμίζει τη θετική αξιολόγηση της κρητικής διατροφής από τους μετανάστες και την αναγνώριση των οφελών της για την υγεία. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει τη σημασία της διατήρησης παραδοσιακών διατροφικών συνηθειών ως μέσου διαφύλαξης της πολιτισμικής ταυτότητας. Η γλωσσική επάρκεια και η κοινωνική ένταξη αναδεικνύονται ως καταλυτικοί παράγοντες για την επιτυχή διαιτητική ενσωμάτωση. Συμπερασματικά, η διατριβή φωτίζει την πολυδιάστατη φύση της διαιτητικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για την ευρύτερη κοινωνική τους ένταξη στην Κρήτη. Τα ευρήματα αυτά προσφέρουν πολύτιμες γνώσεις για τη χάραξη στοχευμένων πολιτικών και την ανάπτυξη προγραμμάτων που θα ενισχύσουν την επισιτιστική ασφάλεια και θα διευκολύνουν την ομαλή ενσωμάτωση των μεταναστών στον κοινωνικό ιστό της Κρήτης.