Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Sotiropoulou, Lida"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η σχέση μεταξύ των τροφίμων της μεσογειακής διατροφής και του ύπνου.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018-11-15) Σωτηροπούλου, Λήδα; Sotiropoulou, LidaΗ Μεσογειακή Διατροφή έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία και η επιλογή της ενδέχεται να είναι η καλύτερη για το ποσοστό του πληθυσμού που πάσχει από διαταραχές ύπνου. Η διερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στα τρόφιμα της Μεσογειακής Διατροφής και πώς η επιλογή τους επηρεάζει την ποσότητα ή / και τηνποιότητα του ύπνου σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα σπουδαστών του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Το δείγμα της μελέτης αποτέλεσαν 100 σπουδαστές του Τμήματος Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Κρήτης. Χρησιμοποιήθηκε το ερωτηματολόγιο MEDLIFE (the MEDiterranean LIFEstyle index) για την αξιολόγηση διατροφικών συνηθειών των σπουδαστών. Η αξιολόγηση της ποιότητας του ύπνου έγινε με την χρήση του ερωτηματολογίου Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI, ελληνική έκδοση). Με την αυξανόμενη διάρκεια του ύπνου, σχετίστηκε θετικά η κατανάλωση ≥ 2 μερίδων / εβδομάδα οσπρίων και η κατανάλωση 2 μερίδων / εβδομάδα πουλερικών. Αντίθετα, αρνητικά σχετίστηκε η κατανάλωση ≤ 2 μερίδων / εβδομάδα γλυκών, η κατανάλωση ≤ 2 μερίδων / εβδομάδα κόκκινου κρέατος και η κατανάλωση ≤ 1 μερίδα / εβδομάδα επεξεργασμένου κρέατος. Με την κακή ποιότητα ύπνου, σχετίστηκε θετικά η κατανάλωση ≤ 2 μερίδων / εβδομάδα γλυκών, η κατανάλωση ≤ 1 μερίδα / εβδομάδα επεξεργασμένου κρέατος, η κατανάλωση 2 μερίδων / εβδομάδα πουλερικών. Αντίθετα, αρνητικά σχετίστηκε η κατανάλωση 3-6 μερίδων / ημέρα φρούτων και η κατανάλωση ≥ 2 μερίδων / ημέρα λαχανικών. Στα πλαίσια λήψης μέτρων για την βελτίωση του ύπνου των νεαρών ενηλίκων θα μπορούσαν να εφαρμοστούν ημερίδες σχετικά με την σημασία του ύπνου στην υγεία καθώς και για τις διατροφικές επιλογές που επηρεάζουν και προάγουν τον υγιεινό ύπνο.