Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Soulantika, Maria"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Διατροφικές συνήθειες και στάση απέναντι στην διατροφή φοιτητών στην Ελλάδα.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2022-06-02) Σουλαντίκα, Μαρία; Soulantika, MariaΟι διατροφικές συνήθειες των ατόμων φαίνεται να έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό, και να έχουν απομακρυνθεί από το Μεσογειακό πρότυπο προς ένα «δυτικό» πρότυπο κατανάλωσης, γεγονός που πιθανόν να επιφέρει ποικίλες επιπτώσεις στην υγεία και την ευημερία των ατόμων. Η διερεύνηση των διατροφικών συνηθειών της πληθυσμιακής ομάδας των φοιτητών είναι ιδιαίτερης σημαντικότητας διότι αποτελούν μια ομάδα η οποία υπόκειται σε πολλές αλλαγές και έρχεται αντιμέτωπη με διαφόρων ειδών δυσκολίες στην καθιέρωση υγιεινών διατροφικών συνηθειών, ταυτόχρονα τα άτομα βρίσκονται στην αρχή της ενήλικής ζωής τους δηλαδή την περίοδο που οι διατροφικές συνήθειες αλλά και οι συνήθειες ζωής τους, εδραιώνονται. Στην έρευνα συμμετείχαν συνολικά 807 φοιτητές, οι οποίοι συμπλήρωσαν ηλεκτρονικά ένα ερωτηματολόγιο το οποίο χωρίστηκε σε τέσσερις ενότητες και περιείχε ερωτήσεις που αφορούσαν τα δημογραφικά στοιχεία, ανθρωπομετρήσεις των ατόμων, ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων, ερωτήσεις για τις διατροφικές συνήθειες, τη φυσική δραστηριότητα, τα διατροφικά πιστεύω και τις διατροφικές γνώσεις του υπό διερεύνηση πληθυσμού, καθώς και ερωτήσεις για τις αλλαγές στις συνήθειες των ατόμων κατά τη διάρκεια της καραντίνας του covid-19. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πλειοψηφία τους τα άτομα ανήκουν στο εύρος του φυσιολογικού βάρους. Οι απαντήσεις τους θεωρήθηκαν «ικανοποιητικές» για τις κατηγορίες των διατροφικών συνηθειών, των διατροφικών πιστεύω και των διατροφικών γνώσεων αλλά μη ικανοποιητικές για την κατηγορία της φυσικής δραστηριότητας. Μέσα από το ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων φάνηκαν σφάλματα συνήθη για την συγκεκριμένη πληθυσμιακή ομάδα όπως η μειωμένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, γαλακτοκομικών και ψαριών καθώς και η αυξημένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και γλυκισμάτων. Κατά τη διάρκεια της καραντίνας η διατροφή τους φάνηκε να επηρεάζεται τόσο ποσοτικά όσο και ποιοτικά. Το 40,7% των ατόμων δήλωσε ότι η συνολική ποσότητα καταναλισκόμενου φαγητού αυξήθηκε, επίσης παρατηρήθηκε αύξηση στην κατανάλωση γλυκισμάτων από τις γυναίκες και μια γενικότερη μείωση στην κατανάλωση αλκοόλ. Ταυτόχρονα το 45,1% δήλωσε μείωση στην φυσική δραστηριότητα και το 41,9% δήλωσε αύξηση στο βάρος. Συμπερασματικά, η φοίτηση στο πανεπιστήμιο είναι μια περίοδος στη ζωή των ατόμων η οποία χαρακτηρίζεται από δυσκολίες στην θέσπιση και εφαρμογή υγιεινών διατροφικών συνηθειών όπως φαίνεται και από το παρόν δείγμα. Ταυτόχρονα τα άτομα αντιμετώπισαν δυσκολίες λόγω της καραντίνας για τον covid-19 οι οποίες αποτυπώθηκαν και αυτές στις διατροφικές επιλογές τους.