Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Stefanou, Evangelia - Louiza"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Συμβολή βοτάνων στην κρητική διατροφή: Δίκταμο, φασκόμηλο, θυμάρι.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2012-02-29T10:30:17Z) Στεφάνου, Ευαγγελία-Λουίζα; Stefanou, Evangelia - LouizaΗ διαιτητική θεωρεί τη μεσογειακή δίαιτα ως τρόπο ζωής που χαρίζει υγεία. Ήδη πρώτος ο Ιπποκράτης διαπίστωσε τη σχέση διατροφής-υγείας: «Αν οι άνθρωποι ζούσαν και τρέφονταν σωστά, δεν θα υπήρχαν αρρώστιες». Τα λειτουργικά τρόφιμα είναι αυτά που εντασσόμενα σε μια σωστή διατροφή προσφέρουν ιατρικό όφελος, αφού βοηθούν στην: α) Ομαλή λειτουργία (φυσιολογία) του οργανισμού. β) Πρόληψη ασθενειών (καρκίνος, διαβήτης, στεφανιαία νόσος, υπέρταση), λόγω ύπαρξης προστατευτικών ουσιών σε αυτά. Τα λειτουργικά τρόφιμα περιέχουν ουσίες που λέγονται φυτοχημικά. Είναι χημικές ενώσεις με βιολογικά ενεργό ρόλο, βρίσκονται σε κάποια φυτικά τρόφιμα, και θεωρούνται ωφέλιμα στην υγειά του ανθρώπινου οργανισμού. Μπορούν να απομονωθούν και να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία, μερικές από αυτές τις ενώσεις είναι: καροτινοειδή, φλαβονοειδή, σουλφίδια, φυτοοιστρογόνα. Συνήθη λειτουργικά τρόφιμα της Μεσογειακής διατροφής είναι το γάλα (προϊόντα που περιέχουν ασβέστιο), οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια κλπ) και το φυτικό τσάι από αυτοφυή βότανα. Ένας παρόμοιος όρος, ίσως πιο σωστός για τα βότανα είναι ότι περιέχουν «διατροφο-φαρμακευτικά», δεδομένου ότι γενικότερα διατροφο-φαρμακευτική είναι η τεχνική της αξιοποίησης των «τροφοφαρμάκων» (nutriceuticals), που διαθέτουν κάποια συγκεκριμένη και ειδική φυσιολογική /φαρμακευτική ιδιότητα. Τα τροφοφάρμακα είναι γνωστά και ως τρόφιμα για εξειδικευμένη χρήση στην υγεία (FOSHU, Foods for Specified Health Use). Στην Κρήτη, με τη «Μελέτη των επτά χωρών» βρέθηκε ότι η θνησιμότητα από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκίνους ήταν μικρότερη από άλλες περιοχές, λόγω και της συστηματικής χρήσης τροφίμων που δρούσαν ως «τροφοφάρμακα», ανάμεσα σε αυτά το δίκταμο, το φασκόμηλο και το θυμάρι. Ενδεχομένως τα τροφοφάρμακα έχουν θετικές επιδράσεις στην υγεία, όμως η τεκμηρίωση αυτών των επιδράσεων πρέπει να προηγείται και στη συνέχεια τα πλεονεκτήματα των τροφίμων αυτών να κοινοποιούνται στον κόσμο. Τα ενδημικά και/ή αυτοφυή βότανα που έχουν δειχθεί από την έρευνα των Lionis et al. (Lancet, 352: 1987-1988, 1998) αλλά και άλλες έρευνες ως ενδιαφέροντα στην διατροφοφαρμακευτική είναι τα είδη Origanum dictamnus (δίκταμο), Origanum vulgare (ρίγανη), Origanum majorana (μαρτζοράνα), Coridothymus capitatus (θύμος ή θυμάρι), Satureja thymbra (θρύμπα), Salvia pomifera (Κρητικό φασκόμηλο), Salvia fruticosa (Ελληνικό φασκόμηλο), Mentha pulegium (μέντα ή φλισκούνι), Mentha spicata (δυόσμος), Matricaria recutita (χαμομήλι) κ.λπ. Τα βότανα που θα αναλυθούν παρακάτω είναι το δίκταμο, το φασκόμηλο και το θυμάρι. Θα γίνει, ενημέρωση για την φυσιολογία/χημεία, μηχανισμούς δράσεις των βοτάνων κ.λπ., μέσω σύγχρονης επιστημονικής βιβλιογραφίας. Ακόμα διάκριση του αναμενόμενου από το φημολογούμενο όφελος, αποφυγή των καταγεγραμμένων παρενεργειών, αναγνώριση - συλλογή αυτοφυών φυτών, ποιότητα και καθαρότητα των αναφερόμενων βοτάνων.