Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Toumpi, Maria"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Διατροφική καταγραφή και παρέμβαση σε τριάντα ασθενείς με καρκίνο του παχέος εντέρου.
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Κελαϊδίτη, Ειρήνη; Τουμπή, Μαρία; Kelaiditi, Eirini; Toumpi, Maria
    Η διπλωματική μελέτη επικεντρώνεται στις διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων που προσβάλλονται από νεοπλασίες του παχέος εντέρου. Επιπλέον, γίνεται προσπάθεια και αξιολόγησης των συνηθειών αυτών και διατροφικής παρέμβασης, με αξιοποίηση της σύγχρονης βιβλιογραφίας. Μέρος της εκπόνησης της μελέτης, αποτελεί όχι μόνο η βιβλιογραφική ανασκόπηση αλλά και το συνημμένο ερωτηματολόγιο (με τη μέθοδο των ερωταπαντήσεων σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από νεοπλασίες του παχέος εντέρου). Στο σημείο αυτό, πρέπει να τονιστεί ότι τα ερωτηματολόγια, αναφέρονται στις διατροφικές συνήθειες των ασθενών, πριν την εμφάνιση της νόσου. Σκοπός των παραπάνω είναι η εξαγωγή αποτελεσμάτων, τα οποία τα επεξεργαζόμαστε με τη βοήθεια του στατιστικού προγράμματος SPSS. Τα αποτελέσματα της καταγραφής, αναμένεται να δείξουν την σημασία των διατροφικών συνηθειών στο πρόβλημα. Συμπερασματικά, αναφέρουμε ότι οι σωστές διαιτητικές μπορούν να συμβάλουν στη μείωση του επιπολασμού του ΚΠΕ σε έναν πληθυσμό. Επιπροσθέτως, η δημοφιλής άποψη ότι ο ΚΠΕ είναι ανίατη νόσος και ότι η χειρουργική επέμβαση οδηγεί σε χαμηλή ποιότητα ζωής λόγω της κολοστομίας, πρέπει να αποδοκιμάζεται. Η ενδοσκοπική αφαίρεση των αδενωματωδών πολυπόδων, η στενή παρακολούθηση των ομάδων υψηλού κινδύνου, καθώς και η κατάλληλη παρακολούθηση των ασθενών με σχετικό κίνδυνο μπορεί να συμβάλει σε μείωση της θνητότητας από ΚΠΕ. Σημαντικότερο, βέβαια όλων, είναι το γεγονός ότι η πρωτογενής και δευτερογενής πρόληψη μπορεί να μειώσει ουσιαστικά τη θνησιμότητα από ΚΠΕ στη χώρα μας. Από τη μελέτη μας τα κυριότερα ευρήματα (στο δείγμα που αναλύσαμε) είναι: Οι διατροφικές συνήθειες και η άσκηση μπορεί να επηρεάζουν την εμφάνιση και εξέλιξη της νόσου, ενώ άλλοι ιδιαίτερα βλαπτικοί παράγοντες, όπως το αλκοόλ και το τσιγάρο δεν φαίνεται να συσχετίζονται αναγκαστικά. Οι περισσότεροι ασθενείς που μελετήσαμε εμφάνισαν ΚΠΕ σε μεγάλη σχετικά ηλικία, άρα μάλλον σαν αποτέλεσμα βιολογικής φθοράς. Η εμφάνιση του ΚΠΕ σε νέους (π.χ. 30 ετών) μάλλον συσχετίζεται με γενετική προδιάθεση, χρόνια απορρύθμιση του πεπτικού (π.χ. δυσκοιλιότητα) και κακή διατροφή (π.χ. μη κατανάλωση φρούτων-λαχανικών).

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace