Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Tsakiris, Antonios"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Τα αντιοξειδωτικά του κρασιού. Προσδιορισμός αντιοξειδωτικής ικανότητας Kρητικών κρασιών.
    (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2020-12-10) Τσακίρης, Αντώνιος; Tsakiris, Antonios
    Το κρασί αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασικό στοιχείο της παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής και του ελληνικού πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια, σε διεθνές κυρίως επίπεδο, έχουν υπάρξει πολλές μελέτες που διερευνούν τις πιθανές ευεργετικές επιδράσεις της κατανάλωσης κρασιού, κυρίως κόκκινου, στην ανθρώπινη υγεία. Πολλές ερμηνείες έχουν διατυπωθεί ως προς τα αντιοξειδωτικά και κυρίως στο φαινολικό περιεχόμενο και την πιθανή τους προστατευτική τους δράση σε πολλές παθολογικές καταστάσεις, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Στη συγκεκριμένη εργασία μελετήθηκαν δεκαεπτά οίνοι , από τους οποίους οι εννιά ήταν ερυθροί , οι επτά λευκοί και ο ένας ροζέ, από τις περιοχές της Σητείας και της Κω. Η επιλογή των περιοχών έγινε με βάση κριτήρια όπως η αναπτυξη της αμπελοοινικής δραστηριότητας στις συγκεκριμένες περιοχές στο παρελθόν, αλλά και κυρίως στις μέρες μας. Οι παραμέτροι που μετρήθηκαν στους οίνους, ήταν η περιεκτικότητα τους σε ολικές φαινόλες με τη μέθοδο Folin Ciocalteau, και η μέτρηση της αντιοξειδωτικής τους ικανότητας με τις μεθόδους DPPH και ABTS διεθνώς γνωστή ως TEAC (Trolox Equivalent Antioxidant Capacity). Η περιεκτικότητα σε ολικές φαινόλες στους ερυθρούς οίνους που αναλύθηκαν κυμαίνεται από 4.312,96 mgGAE/L έως 2.160,97 mgGAE/L και στους λευκούς οίνους από 1.041,96 mgGAE/L έως 618,57 mgGAE/L. Η αντιοξειδωτική ικανότητα με την μέθοδο DPPH κυμάνθηκε από 18,68 mM trolox/L έως 10 mM trolox /L στους ερυθρούς οίνους , ενώ στου λευκούς από 1,05 mM trolox /L έως 0,75 mM trolox /L. Αντίστοιχα, η αντιοξειδωτική ικανότητα με την μέθοδο ABTS κυμάνθηκε από 25,12 mM trolox/L έως 10,89 mM trolox /L στους ερυθρούς οίνους, ενώ στου λευκούς από 7,87 mM trolox /L έως 4,5 mM trolox /L. Από τα παραπάνω αποτελέσματα αποδεικνύεται ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα του κάθε οίνου συσχετίζεται με την περιεκτικότητα τους σε ολικες φαινόλες.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace