Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Tsavdaridi Fon Chempel, Alkyon"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η νέα φιλοσοφία του "Zero Waste Tourism". Η νέα τάση και εφαρμογή του στην Ελληνική τουριστική πραγματικότητα.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ (ΣΕΔΟ), Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τουρισμού, 2023-10-09) Γιαπιτζάκη, Αικατερίνη; Τσαβδαρίδη Φον Χέμπελ, Αλκυών; Ψαράς, Νικόλαος; Giapitzaki, Aikaterini; Tsavdaridi Fon Chempel, Alkyon; Psaras, NikolaosΟ τουριστικός κλάδος έχει πλέον περάσει σε μια νέα εποχή, αυτή του Zero Waste Tourism. Ο πληθωρισμός, η οικονομία που συνεχώς αναπτύσσεται και η γρήγορη αστικοποίηση, έχουν συμβάλλει στην επιτάχυνση της παραγωγής στερεών αποβλήτων. Η σημαντική επιβάρυνση που επιφέρει η ρύπανση του τουρισμού στο φυσικό περιβάλλον ενός τόπου, έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία. Ως μέσω αντιμετώπισης των συγκεκριμένων ανησυχιών έρχεται να πάρει θέση η φιλοσοφία του Zero Waste Tourism. Η συγκεκριμένη φιλοσοφία αποτελεί την ιδανική λύση για την ελαχιστοποίηση των αυξανόμενων στερεών αποβλήτων στον τουριστικό κλάδο. Επίσης αποτελεί τον βασικότερο σύμμαχο του τουρισμού, καθώς εάν εφαρμοστεί σωστά επιφέρει σε έναν τόπο μόνο τα θετικά οφέλη του τουρισμού, όπως είναι για παράδειγμα η οικονομική ανάπτυξη του τόπου. Στην εργασία μας αναλύονται διάφορες τακτικές που εφαρμόζει ένας Zero Waste τουρίστας με σκοπό να καταφέρει να κάνει το ταξίδι του όσο το δυνατόν πιο βιώσιμο γίνεται. Ακολούθως, αναλύσαμε τις διάφορες πρακτικές που μπορούν να εφαρμοστούν από τη πλευρά των ξενοδοχειακών μονάδων με αποτέλεσμα να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι εφικτό. Θέλοντας να συγκρίνουμε όσα μάθαμε σε θεωρητικό επίπεδο με αυτά που συμβαίνουν στον τουριστικό κλάδο πραγματοποιήσαμε μια έρευνα μέσω δυο διαφορετικών ερωτηματολογίων. Μέσα από αυτή την έρευνα καταφέραμε να καταλήξουμε σε πολύ σημαντικά συμπεράσματα. Τόσο όσον αφορά την στάση που κρατούν οι Έλληνες τουρίστες κατά την διάρκεια των διακοπών τους, όσο και τις τακτικές που επιλέγουν να ακολουθήσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας μας και το επίπεδο της ενημέρωσης των εργαζομένων σε αυτές. Τέλος, με αυτό το τρόπο, καταφέραμε να εντοπίσουμε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να αναπτυχθεί η φιλοσοφία του Zero Waste Tourism στην χώρα μας καθώς πιστεύουμε ακράδαντα πως πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή και βαρύτητα στο συγκεκριμένο θέμα.