Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Tsinouka, Aikaterini"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Συσχέτιση συναισθηματικής νοημοσύνης και συναισθηματικού φαγητού σε 200 άτομα: Πειραματική μελέτη.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2018-07-27) Πρεβεζάς, Ευάγγελος; Τσινούκα, Αικατερίνη; Prevezas, Evangelos; Tsinouka, AikateriniΗ συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένας όρο με πολυδιάστατες ερμηνείες από διάφορους μελετητές της, η οποία όπως έχει αποδειχθεί αποτελεί μια λειτουργική παράμετρο σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές η συναισθηματική νοημοσύνη αναφέρεται στην ικανότητα κατανόησης, βίωσης, έκφρασης και ελέγχου των συναισθημάτων του εαυτού αλλά και των άλλων. Το συναισθηματικό φαγητό σαν όρος είναι η διατροφική αντίδραση του οργανισμού στην συναισθηματική κατάσταση του κάθε ατόμου. Ως όρος το συναισθηματικό φαγητό αφορά και την εσκεμμένη κατανάλωση τροφής και σκοπό την δημιουργία θετικών συναισθημάτων ή την αποφυγή αρνητικών συναισθημάτων. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση της επίδρασης των συναισθημάτων στην πρόσληψη τροφής, ενώ ο επιμέρους στόχος ήταν η διερεύνηση για το πώς η χαμηλή συναισθηματική νοημοσύνη σχετίζεται με το υπερβάλον βάρος. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο του έτους 2017. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 200, 104 άνδρες και 96 γυναίκες μεγαλύτεροι των 18 ετών. Για τον σχεδιασμό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 2 ερωτηματολόγια: Ερωτηματολόγιο Συναισθηματικής Νοημοσύνης σταθμισμένo για τον ελληνικό πληθυσμό και ερωτηματολόγιο συναισθηματικής διατροφής. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Το δείγμα φάνηκε να έχει υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη. Παρατηρήθηκε ότι όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη τόσο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διατροφικές διαταραχές που σχετίζονται με την συναισθηματική κατάσταση μεταξύ των συμμετεχόντων. Ακόμη αποδείχθηκε ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν σε ένα βαθμό τις διατροφικές επιλογές αν και αυτές επηρεάζονται και από τις εκάστοτε ατομικές προτιμήσεις. Παρόλο που η συναισθηματική νοημοσύνη του δείγματος κρίθηκε επαρκής θα ήταν χρήσιμο μελλοντικά να πραγματοποιηθούν έρευνες με ειδικά διαμορφωμένες συνεντεύξεις σε άτομα με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης και συγκριτικές μελέτες με θέμα την επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διατροφή.