Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Tsolka, Ioanna"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Επιλογή Τροφίμων και Συμμόρφωση στη Μεσογειακή Διατροφή: Αγρίνιο.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2020-11-05) Τσόλκα, Ιωάννα; Tsolka, IoannaΗ επιλογή τροφίμων αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για τη καλή υγεία του οργανισμού. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που συμβάλλουν στην επιλογή τροφίμων και η συμμόρφωση με τη μεσογειακή διατροφή. Σε επιστημονικό υπόβαθρο υπάρχουν μελέτες βάσει των οποίων οι παράγοντες που επηρεάζουν την επιλογή τροφίμων μπορεί να είναι είτε βιολογικοί, είτε συναισθηματικοί, ή ακόμα και κοινωνικοί. Για τη διεξαγωγή της παρούσας έρευνας χρησιμοποιήθηκε η ποσοτική προσέγγιση. Το εργαλείο που επιλέχθηκε για τη συλλογή των δεδομένων ήταν το ερωτηματολόγιο, ενώ το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν 110 άτομα που διαμένουν στην περιοχή του Αγρινίου. Από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώθηκε ότι τα άτομα επιλέγου τα τρόφιμα λαμβάνοντας περισσότερο υπόψη τους τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες, όπως είναι η γεύση των τροφίμων, η καλή μυρωδιά, καθώς και το γεγονός να μην είναι ακριβά, να διατίθενται εύκολα και να μπορούν να προετοιμαστούν εύκολα και σε σύντομο χρόνο. Οι συναισθηματικοί παράγοντες, είναι επίσης σημαντικοί αλλά έχουν δευτερεύουσα σημασία σε σχέση με τους βιολογικούς και κοινωνικούς παράγοντες. Επίσης, δεν παρατηρήθηκε σημαντική μεταβολή στους παράγοντες που επηρεάζουν τις διατροφικές επιλογές, με βάση το φύλο των ατόμων. Τέλος, οι πολίτες του Αγρινίου φαίνεται να είναι αρκετά συμμορφωμένοι με τα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.