Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Tsourdalaki, Eleni"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Aνασκόπηση των ιδιοτήτων και σύγκριση της συχνότητας κατανάλωσης άγριων χόρτων και αφεψημάτων βοτάνων ανάμεσα σε κατοίκους αστικών και αγροτικών περιοχών της Κρήτης(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016-03-30) Βελιβασάκη, Μαρία-Ελένη; Καλοτεράκη, Χρυσούλα; Τσουρδαλάκη, Ελένη; Velivasaki, Maria-Eleni; Kaloteraki, Chrysoula; Tsourdalaki, EleniΕισαγωγή: Τα άγρια χόρτα και τα βότανα της Κρήτης αποτελούσαν αναπόσπαστο τμήμα της παραδοσιακής κρητικής διατροφής, παρέχοντας πληθώρα βιοδραστικών συστατικών σημαντικών για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης ασθενειών και την προαγωγή της υγείας. Σκοπός: Η διερεύνηση της συχνότητας κατανάλωσης άγριων χόρτων και βοτάνων και η σύγκριση ανάμεσα σε αστικές και αγροτικές περιοχές των νομών Ηρακλείου και Ρεθύμνου. Υλικά και μέθοδοι: 200εθελοντές και των δύο φύλλων, ηλικίας 18 εως 70 ετών, συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης άγριων χόρτων και βοτάνων. Από αυτούς οι 100 ήταν κάτοικοι της πόλης του Ηρακλείου και οι άλλοι 100 κάτοικοι ορεινών χωριών του Ρεθύμνου και του Ηρακλείου (Μέλαμπες,Ανώγεια,Καμαριώτης). Ακολούθησε σύγκριση της συχνότητας κατανάλωσης ανάμεσα στους δυο πληθυσμούς και συσχετίσεις με διατροφικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες. Οι αναλύσεις έγιναν με το στατιστικό πρόγραμμα SSPS v.17, με χρήση T-test και one-wayAnova. Αποτελέσματα: Οι κάτοικοι των χωριών καταναλώνουν πιο συχνά άγρια χόρτα και βότανα (2-4 φορές την εβδομάδα) σε σχέση με τους κατοίκους της πόλης (1-2 φορές το μήνα) (p<0,05). Από τα χόρτα, πιο συχνά καταναλώνονται όσο αφορά την αγροτική περιοχή, το ραδίκι, η γαλατσίδα και ο τσόχος, ενώ η αστική/ημιαστική περιοχή καταναλώνει κυρίως ραδίκι, σταμναγκάθι και γλιστρίδα. Όσο αφορά τα βότανα, τόσο για την αστική/ημιαστική περιοχή όσο και για την αγροτική περιοχή είναι το χαμομήλι, το 7 τσάι του βουνού και το φασκόμηλο. Η αυξημένη κατανάλωση χόρτων και βοτάνων στις αγροτικές περιοχές συσχετίστηκε με αυξημένη φυσική δραστηριότητα (κυρίως αγροτική εργασία) και με μειωμένη συχνότητα καπνίσματος και κατανάλωσης καφέ (p≤0,05). Συμπέρασμα:Η διατροφική αγωγή με στόχο την αύξηση της συχνότητας κατανάλωσης άγριων χόρτων και βοτάνων από τους κατοίκους των αστικών κέντρων δύναται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κατεύθυνση της βελτίωσης της υγείας, μέσω ενδεχόμενης πρόληψης εκφυλιστικών ασθενειών. *Η παραπάνω περίληψη έχει δημοσιευτεί στα πρακτικά του 13ου πανελλήνιου συνεδριου διατροφής και διαιτολογίας, το οποίο διεξήχθη στις 27-29 Νοεμβρίου 2015 στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» Αθήνα, και κατά το οποίο η εργασία παρουσιάστηκε προφορικά.