Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Tzoumakas, Nikolaos"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Το ελαιόλαδο και η συμβολή του στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-02-12) Τζουμάκας, Νικόλαος; Tzoumakas, NikolaosΑπώτερος σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη της συμβολής του ελαιόλαδου στο ανθρώπινο πεπτικό σύστημα. Αποφασίστηκε η ενασχόλησή μας με το συγκεκριμένο ζήτημα, λόγω των πολλαπλών ωφελειών που έχουν αναφερθεί ότι απορρέουν από την κατανάλωση ελαιόλαδου στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας καλύπτεται αμιγώς μέσω ανασκόπησης της υφιστάμενης βιβλιογραφίας επί του συγκεκριμένου ζητήματος. Το ελαιόλαδο απαρτίζεται κυρίως από το μονοακόρεστο ελαϊκό οξύ, το οποίο με τη σειρά του περιλαμβάνει τριγλυκερίδια και λοιπές ενώσεις μικροσυστατικών. Η πέψη των τριγλυκεριδίων που περιλαμβάνουν το ελαϊκό οξύ είναι σύνθετη. Στο πλαίσιο αυτής, περιλαμβάνεται ένα σύνολο ενζυματικής φύσεως δράσεων και φυσικοχημικών μεταβολών. Βασισμένοι στην παραπάνω έρευνα θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι το ελαιόλαδο διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στον σχηματισμό υδρογονανθράκων, που είναι εμπλουτισμένοι με το λεγόμενο ελαϊκό οξύ, το οποίο θεωρείται ιδιαιτέρως ευνοϊκό στην κυτταρική σύνθεση των φωσφολιπιδίων και των τριγλυκεριδίων. Από την κατανάλωση του ελαιόλαδου προάγεται η καταστολή της έκκρισης γαστρικού οξέος. Αυτό, με τη σειρά του, κρίνεται ιδιαιτέρως ευνοϊκό στην απελευθέρωση της λεγόμενης χοληκυστοκινίνης. Σε γενικές γραμμές, συνιστάται η κατανάλωση του ελαιόλαδου, καθώς συνοδεύεται από πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες, συμπεριλαμβανομένης της ελαχιστοποίησης των πιθανοτήτων εμφάνισης γαστρικών και στομαχικών ασθενειών στον ανθρώπινο οργανισμό.