Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Vasila, Sofia"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Συναισθηματική Νοημοσύνη και διατροφή
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2016-08-31) Βάσιλα, Σοφία; Vasila, Sofia
    Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι όρος με πολύπλοκη ερμηνεία, για τον οποίο έχουν δοθεί πολλοί ορισμοί και μπορεί να επηρεάσει όλους τους τομείς της ανθρώπινης ζωής. Σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει την ικανότητα κατανόησης συναισθημάτων στην προσπάθεια διαχείρισης των σχέσεων του ατόμου με το περιβάλλον. Η διατροφική συμπεριφορά σχετίζεται με πολλούς παράγοντες (κοινωνικούς, βιολογικούς, φυσικούς κ.α.). Είναι επίσης σαφές ότι η οικονομική κρίση επιφέρει άμεσα αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών παγκοσμίως, στρέφοντας τους προς λιγότερο υγιεινές επιλογές φαγητού. Σκοπός της έρευνας ήταν η διερεύνηση του ρόλου της συναισθηματικής νοημοσύνης των ανθρώπων στις διατροφικές τους συνήθειες. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο του έτους 2015. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν 110, από τα οποία 53 ήταν γυναίκες και 57 άντρες, ηλικίας από 25 έως 60. Οι μισοί συμμετέχοντες διέμεναν σε πόλη ενώ οι άλλοι μισοί σε επαρχία. Για τον σχεδιασμό της έρευνας χρησιμοποιήθηκαν 4 ερωτηματολόγια: ένα ερωτηματολόγιο καταλληλότητας, το Emotional Quotient Inventory (EQ-i), το EAT-26 και ένα ερωτηματολόγιο συσχέτισης κάποιων συναισθηματικών καταστάσεων με κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Για την ανάλυση των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα IBM SPSS Statistics for Windows, Version 21.0. Το δείγμα φάνηκε να έχει επαρκή συναισθηματική νοημοσύνη και δεν επιδεικνύει κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Το ερωτηματολόγιο EAT-26 έδειξε ότι το γυναικείο φύλο είναι περισσότερο επιρρεπές στην εμφάνιση μη φυσιολογικής διατροφικής συμπεριφοράς. Παρατηρήθηκε ότι όσο υψηλότερη είναι η συναισθηματική νοημοσύνη τόσο λιγότερο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διατροφικές διαταραχές μεταξύ των συμμετεχόντων. Ακόμη αποδείχθηκε ότι οι συναισθηματικές καταστάσεις επηρεάζουν σε ένα βαθμό τις διατροφικές επιλογές αν και αυτές επηρεάζονται και από τις εκάστοτε ατομικές προτιμήσεις. Παρόλο που η συναισθηματική νοημοσύνη του δείγματος κρίθηκε επαρκής θα ήταν χρήσιμο μελλοντικά να πραγματοποιηθούν έρευνες με ημι-δομημένες συνεντεύξεις σε άτομα με ή χωρίς διατροφικές διαταραχές, καθώς επίσης και συγκριτικές μελέτες με θέμα την επιρροή της συναισθηματικής νοημοσύνης στη διατροφή.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace