Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Vasilakaki, Niki"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Διατροφικές συνήθειες των εφήβων σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης.
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2012-06-28T13:22:22Z) Βασιλακάκη, Νίκη; Vasilakaki, Niki
    Η παχυσαρκία αποτελεί μια νόσο που οφείλεται σε γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες, ενώ αποδεδειγμένα σχετίζεται με πληθώρα προβλημάτων υγείας, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση και διάφοροι τύποι καρκίνου. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε την παχυσαρκία ως επιδημία. Τα αυξανόμενα παγκόσμια ποσοστά παχυσαρκίας αποδίδονται, κυρίως, στις κακές διατροφικές συνήθειες και στην καθιστική ζωή. Τα δεδομένα για την Ελλάδα δείχνουν αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας σε νεαρή ηλικία. Σκοπός: Στην παρούσα εργασία διερευνήθηκαν οι διατροφικές συνήθειες των εφήβων που ζουν σε αγροτικές περιοχές της Ν.Α. Κρήτης. Στη συνέχεια, οι συνήθειες αυτές συγκρίθηκαν με τις συστάσεις τροφίμων της Μεσογειακής Διατροφής. Επιπρόσθετα, μελετήθηκαν η συχνότητα κατανάλωσης γευμάτων εντός και εκτός σπιτιού σε συνδυασμό με τις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Μεθοδολογία: Δημιουργήθηκε προσαρμοσμένο ερωτηματολόγιο συχνότητας κατανάλωσης τροφίμων με βάση τη Μεσογειακή Πυραμίδα Διατροφής. Το ερωτηματολόγιο συμπλήρωσαν αριθμός παιδιών έφηβοι 12-15 ετών, οι οποίοι φοιτούν στο γυμνάσιο του χωριού Κουτσουρά, στο νομό Λασιθίου και έγινε χρήση του Microsoft Office Excel 2003 και το στατιστικό πακέτο Statistical Package for the Social Sciences (SPSS) για την ανάλυση των δεδομένων. Αποτελέσματα: Οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν κατά μέσο όρο φυσιολογικό βάρος. Οι περισσότεροι καταναλώνουν πρωινό πριν το σχολείο και μεσημεριανό εντός σπιτιού. Το μεγαλύτερο ποσοστό δεν τρώει εκτός σπιτιού περισσότερες από 1-2 φορές/εβδομάδα. Όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες, έχουν μία τάση προς πιο δυτικοποιημένα πρότυπα διατροφής, ωστόσο διατηρούν κάποιες αρχές της Μεσογειακής Διατροφικής. Επιπρόσθετα, από τον ελεύθερο χρόνο τους, κατά μέσο όρο, αφιερώνουν περίπου 4-6 ώρες/ημέρα σε καθιστικές δραστηριότητες, ενώ συμμετέχουν, σε ικανοποιητικό ποσοστό, σε φυσικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα τα αγόρια. Συμπεράσματα: Οι έφηβοι που ζουν σε αγροτικές περιοχές της νοτιοανατολικής Κρήτης έχουν απομακρυνθεί από τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής, αλλά διατηρούν ορισμένες διατροφικές συνήθειες, σύμφωνες με τις συστάσεις της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες πρέπει να διατηρηθούν και να ενισχυθούν μέσα από προγράμματα παρέμβασης, τα οποία στοχεύουν στην επιμόρφωση των εφήβων σε θέματα διατροφής και φυσικής δραστηριότητας, με απώτερο σκοπό τη διαμόρφωση υγιεινού τρόπου ζωής.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace