Λογότυπο αποθετηρίου
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
Λογότυπο αποθετηρίου
  • Κοινότητες & Συλλογές
  • Όλο το DSpace
  • Ελληνικά
  • English
  • Σύνδεση
  1. Αρχική
  2. Πλοήγηση Ανά Συγγραφέα

Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Vatsina, Magdalini"

Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
  • Φόρτωση...
    Μικρογραφία εικόνας
    Τεκμήριο
    Συσχέτιση του είδους του πρωινού γεύματος που καταναλώνεται από τον αγροτικό πληθυσμό της νότιας Κρήτης (νομού Ηρακλείου) με την παχυσαρκία.
    (Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2008-2-28T16:47:22Z) Βατσινά, Μαγδαληνή; Ζώρζου, Ασπασία-Αργυρή; Vatsina, Magdalini; Zorzou, Aspasia-Argyri
    Το πρωινό, είναι το πρώτο γεύμα που προσφέρουμε στον οργανισμό μας στην αρχή της παραγωγικής του ημέρας. Επειδή μεσολαβεί, αρκετός χρόνος από το τελευταίο μας γεύμα, ο διαιτητικός ανεφοδιασμός το πρωί γίνεται απαραίτητος, αφού η στάθμη γλυκόζης αίματος βρίσκεται, φυσιολογικά, σε επίπεδα οριακών τιμών και αυτό διότι ο οργανισμός κατά τη διάρκεια του ύπνου καταναλώνει ενέργεια ενώ δεν προσλαμβάνει τροφή. Έρευνες έχουν δείξει ότι η συχνή κατανάλωση πρωινού γεύματος μειώνει την πιθανότητα να γίνει κανείς υπέρβαρος ή παχύσαρκος και βοηθάει στην απώλεια βάρους, καθώς και στην συντήρηση του. Ακόμα έδειξαν ότι η κατανάλωση δημητριακών ή σφολιατοειδών για πρωινό σχετίζεται με σημαντικά χαμηλό δείκτη μάζα σώματος σε σύγκριση με αυτούς που δεν έτρωγαν πρωινό ή κατανάλωναν κρέας ή / και αυγά για πρωινό. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι η διερεύνηση της σχέσης του είδους του πρωινού γεύματος που καταναλώνεται από τον ενήλικο αγροτικό πληθυσμό της Ν. Κρήτης με την παχυσαρκία. Επιλέχθηκαν 229 ενήλικες, ηλικίας 18 έως 77 ετών, όπου οι άνδρες αποτελούσαν το 42,8% (98 άτομα) και οι γυναίκες το 57,2% (131 άτομα) από έρευνα που διεξήχθη το πρώτο εξάμηνο του 2005 από την Κλινική Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα περισσότερα άτομα είχαν για κύριο επάγγελμα, τις αγροτικές εργασίες και προέρχονταν από διάφορα χωριά της νότιας Κρήτης του νομού Ηρακλείου. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν το φυλλάδιο της τριήμερης καταγραφής των τροφίμων που κατανάλωσαν και οι μετρήσεις στις οποίες υποβλήθηκαν είναι οι εξής: βάρος, ύψος, περίμετρος μέσης, περίμετρος ισχίου, δερματικές πτυχές (ωμοπλάτης, λαγονίου, δικέφαλου, τρικέφαλου). Με βάση τις σωματομετρήσεις υπολογίστηκαν ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), το ποσοστό σωματικού λίπους και ο λόγος περιμέτρου μέσης προς ισχίο. Επίσης, έγινε διαχωρισμός των καταναλισκόμενων τροφίμων του πρωινού και σχηματίστηκαν δέκα ομάδες κατανάλωσης όπως: κρέας-αυγά, δημητριακά, ψωμί, όσπρια, φρούτα-χυμοί /λαχανικά, γαλακτοκομικά, λίπη-γλυκά, ροφήματα, σφολιατοειδή και αλκοολούχα ποτά. Υπολογίστηκαν, η συχνότητα κατανάλωσης, η ολική ενεργειακή πρόσληψη, οι θερμίδες του πρωινού και το ποσοστό ενεργειακής πρόσληψης του πρωινού από τις κατηγορίες τροφίμων του πρωινού γεύματος ως προς τους παράγοντες κινδύνου της παχυσαρκίας, (παράγοντας κινδύνου 0, παράγοντας κινδύνου 1, παράγοντας κινδύνου 2, παράγοντας κινδύνου 3). Ο επιπολασμός της παχυσαρκίας βρέθηκε στην παρούσα μελέτη πολύ υψηλός με 85,58%. Στις ηλικίες 18-25 ήταν 1,31%, στις ηλικίες 26-50 ήταν 44,1% και στις ηλικίες 51+ ήταν 40,17%. Υψηλότερος ήταν στις γυναίκες με 54,58%, ενώ στους άνδρες βρέθηκε χαμηλότερος και προσεγγίζει το 31%. Τα περισσότερα παχύσαρκα άτομα, άσχετα με πόσους παράγοντες κινδύνου παχυσαρκίας έχουν, καταναλώνουν κυρίως λίπη γλυκά και ροφήματα με μέση συχνότητα γύρω στο 4 και 3,5 αντίστοιχα. Όμως και τα περισσότερα μη παχύσαρκα άτομα καταναλώνουν κυρίως και αυτά λίπη - γλυκά και ροφήματα με συχνότητα γύρω στο 3,5. Το ποσοστό της ενεργειακής πρόσληψης του πρωινού στα παχύσαρκα άτομα και ειδικά στις δύο παραπάνω κατηγορίες τροφίμων κυμαίνεται γύρω στο 12% - 15%. Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και στα μη παχύσαρκα άτομα. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στις θερμίδες πρωινού. Τόσο στα παχύσαρκα όσο και στα μη παχύσαρκα άτομα, οι θερμίδες του πρωινού κυμαίνονται γύρω στις 300 Kcal, επικεντρώνοντας πάντα στις ίδιες κατηγορίες τροφίμων. Η εικόνα στην ολική ενεργειακή πρόσληψη είναι λίγο διαφορετική απ ότι στις παραπάνω καταστάσεις. Όσον αφορά τα μη παχύσαρκα άτομα, οι θερμίδες τόσο στα λίπη - γλυκά όσο και στα ροφήματα κυμαίνεται γύρω στις 2400 Kcal. Στα άτομα με 1 παράγοντα κινδύνου κυμαίνεται στις 1900 Kcal και στις δύο κατηγορίες τροφίμων. Στα άτομα με δύο παράγοντες κινδύνου κυμαίνεται στις 2500 Kcal και τέλος στα άτομα με 3 παράγοντες κινδύνου κυμαίνεται στις 2000 Kcal. Σύμφωνα με τα παραπάνω αποτελέσματα μπορούμε να πούμε ότι σημαντικό ρόλο για την παχυσαρκία δεν παίζει μονάχα το είδος του πρωινού, γιατί όπως είδαμε τα περισσότερα άτομα, παχύσαρκα και μη, καταναλώνουν λίπη- γλυκά, ροφήματα, ψωμί ή γαλακτοκομικά και ελάχιστα άτομα καταναλώνουν δημητριακά, φρούτα - λαχανικά, κρέας - αυγά ή σφολιατοειδή, αλλά και η ολική ενεργειακή πρόσληψη των ατόμων, που όπως είδαμε στα περισσότερα παχύσαρκα άτομα κυμαίνεται από 1900- 2500 Kcal. Το παράδοξο όμως είναι ότι και τα περισσότερα μη παχύσαρκα άτομα καταναλώνουν γύρω στις 2400 Kcal. Μια πιθανή εξήγηση για το παραπάνω, δηλαδή για το πώς τα μη παχύσαρκα άτομα καταναλώνοντας περίπου τις ίδιες θερμίδες και τις ίδιες κατηγορίες τροφίμων που καταναλώνουν τα παχύσαρκα άτομα να υπάρχει αυτή η διαφορά στο βάρος τους, ίσως είναι η διαφορά στο ποσοστό της φυσικής δραστηριότητας τους. Η πρόληψη και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο με κατάλληλη αγωγή υγείας απευθυνόμενη σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού, έτσι ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν καλύτερες επιλογές στη διατροφή, στη σωματική άσκηση και γενικότερα στον τρόπο ζωής τους.

Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΕΛΜΕΠΑ, Τηλ: (+30) 2810 379330, irepository@hmu.gr

  • Οδηγίες Χρήσης
  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική cookies
  • ΕΛΜΕΠΑ

Copyright © 2025, Τμήμα Υποστήριξης Εκπαιδευτικών Διαδικασιών, ΕΛΜΕΠΑ | Βασισμένο στο Dspace