Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Vonta, Eleni"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο H σεροτονίνη, πώς αυτή συνδέεται με τις διατροφικές διαταραχές, την ποσότητα και ποιότητα κατανάλωσης τροφής.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2010-10-18T13:40:39Z) Βόντα, Ελένη; Vonta, EleniΣτην εργασία αυτή γίνεται αναλυτική περιγραφή των σταδίων σύνθεσης της σεροτονίνης και αναφορά των πρόδρομων ενώσεων της. Επίσης αναφέρονται αναλυτικά όλα τα είδη 5-ΗΤ υποδοχέων (5-ΗΤ1, 5-ΗΤ2, 5-ΗΤ3, 5-ΗΤ4, 5-ΗΤ5Α, 5-ΗΤ6, 5-ΗΤ7) και πως αυτοί επηρεάζουν την απελευθέρωση και την δραστηριότητα του νευροδιαβιβαστή σεροτονίνη. Η εργασία επικεντρώνεται στην σημαντικότητα της σεροτονίνης και πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την διάθεση του ατόμου ανάλογα με την συγκέντρωση της τρυπτοφάνης, η οποία αποτελεί πρόδρομη ένωση της σεροτονίνης και την περιεκτικότητα ενός τροφίμου σε αυτή. Συγκεκριμένα περιγράφεται αναλυτικά με την βοήθεια πειραμάτων που έχουν πραγματοποιηθεί η επίπτωση που έχει η επιλογή ενός διαιτολογίου καθορισμένης περιεκτικότητας σε μακροθρεπτικά συστατικά και κυρίως υψηλής περιεκτικότητας υδατανθράκων ή υψηλής περιεκτικότητας πρωτεϊνών. Γίνεται ακόμη αναφορά για το πώς σχετίζονται τα επίπεδα σεροτονίνης με την επιθυμία κατανάλωσης σοκολάτας αλλά και την κατανάλωση καφεΐνης. Αναφέρονται έρευνες που σχετίζουν τα επίπεδα σεροτονίνης εγκεφάλου με την ποσοτική της παραγωγή και με την εμφάνιση διάφορων Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής, όπως η Ψυχογενής Ανορεξία ή η Ψυχογενής Βουλιμία. Στην νευρογενή ανορεξία έχει βρεθεί μειωμένη σεροτονινεργική δραστηριότητα ενώ στην νευρογενή βουλιμία τροποποιημένη απάντηση στις σεροτονινεργικές δοκιμασίες πρόκλησης.. Στην συνέχεια ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή φαρμάκων όπου χρησιμοποιούνται σε ψυχιατρικές ασθένειες ή συναισθηματικές διαταραχές και πώς αυτά επηρεάζουν την συγκέντρωση της σεροτονίνης, βελτιώνοντας έτσι την ψυχική διάθεση και αυξάνοντας ή μειώνοντας την όρεξη για μεγαλύτερη πρόσληψη υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. Τέλος γίνεται συζήτηση για τρόφιμα που περιέχουν σεροτονίνη ή τρυπτοφάνη και κατά πόσο αυτά επηρεάζουν την διάθεση του ατόμου και τι επιπτώσεις έχουν στην ψυχική και σωματική μας υγεία. Γίνεται αναλυτικά αναφορά σε κάθε ομάδα απαραίτητων θρεπτικών στοιχείων, ξεκινώντας από τα μακροθρεπτικά στοιχεία, συμπεριλαμβάνοντας τις σημαντικότερες βιταμίνες (Νιασίνη, Πυριδοξίνη, Βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, Βιταμίνη C),τα μακροστοιχεία (μαγνήσιο) μέχρι και κάποια ιχνοστοιχεία (σίδηρο και ψευδάργυρο) και το πώς αυτά τα στοιχεία βοηθούν στην δράση της σεροτονίνης. Μετά από προσεκτική μελέτη και σύμφωνα με δεδομένα που υπάρχουν δίνεται προτεινόμενο διαιτολόγιο, το οποίο αποσκοπεί στην αύξηση των επιπέδων τρυπτοφάνης στο αίμα άρα και στην αύξηση της συγκέντρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.