Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Zafeiropoulou, Loukia"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Εικόνα σώματος, διατροφικές διαταραχές και προσωπικότητα χορευτών επαγγελματικού επιπέδου άνω των 18 ετών.(Τ.Ε.Ι. Κρήτης, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων (Σ.Τε.Γ.Τε.Τ), Τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας, 2019-04-04) Ζαφειροπούλου, Λουκία; Μαρκοπούλου, Βέρρα; Παπαγεωργίου, Γεώργιος; Zafeiropoulou, Loukia; Markopoulou, Verra; Papageorgiou, GeorgiosΗ διερεύνηση της ανησυχίας για την εικόνα σώματος, της τάσης για εμφάνιση διατροφικών διαταραχών, της προσωπικότητας αλλά και της ύπαρξης επίγνωσης κατά τη λήψη τροφής χορευτών επαγγελματικού επιπέδου άνω των 18 ετών. Συμμετείχαν 80 επαγγελματίες χορευτές (8 άντρες και 72 γυναίκες). Το δείγμα αποτελούνταν από άτομα ηλικίας 18-32ετών. Όλα τα άτομα φοιτούν (Θεσσαλονίκη-Αθήνα) ή είναι απόφοιτοι κάποιας ανώτερης επαγγελματικής σχολής χορού. Εφαρμόστηκαν τα ακόλουθα ερωτηματολόγια: BSQ-34, EAT-26, EYSENCK (EPQ) και MEQ. Λήφθηκαν σωματικές μετρήσεις (βάρος, ύψος) με τη χρήση ζυγού και μη εκτατής ταινίας. Επίσης, υπολογίσθηκε και αξιολογήθηκε ο Δείκτης Μάζας Σώματος. Η στατιστική ανάλυση των ερωτηματολογίων πραγματοποιήθηκε με τη χρήση του προγράμματος SPSS 24.0 και Microsoft Office Excel 2016. Από το δείγμα, τα 46 άτομα δεν εμφάνισαν κάποια ανησυχία για το σώμα τους, τα 25 εμφάνισαν σχετική ανησυχία για το σώμα τους, τα 8 μέτρια ανησυχία και 1 άτομο υψηλή ανησυχία. 61 άτoμα εμφάνισαν χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών ενώ 19 άτομα υψηλό. Όσον αφορά τα στοιχεία της προσωπικότητας των χορευτών, εμφάνισε ποσοστιαία τα παρακάτω αποτελέσματα: στην κλίμακα Ψυχωτισμός (EPQ_P), το 40% ανήκει στον ψυχωτισμό ενώ αντίθετα το 60% στο υπερεγώ. Στην κλίμακα Εξωστρέφεια (EPQ_E), το 72,5% ανήκει στην εξωστρέφεια ενώ αντίθετα το 27,5% στην εσωστρέφεια. Στην κλίμακα Νευρωτισμός (EPQ_N), το 38,8% ανήκει στον νευρωτισμό ενώ αντίθετα το 61,3% στην σταθερότητα. Τέλος, στην κλίμακα Ψεύδους (EPQ_L), το 51,2% ανήκει στο ψεύδος ενώ αντίθετα το 48,8% στην αλήθεια. O παράγοντας BSQ_34 συσχετίζεται ισχυρά θετικά με τον παράγοντα EAT_26 (r=0.603, p<0.01) και ισχυρά αρνητικά με τον παράγοντα επίδραση από εξωτερικούς παράγοντες (MEQ_5) (r=-0.28, p<0.01). O παράγοντας EAT_26 συσχετίζεται ισχυρά θετικά με τον παράγοντα άρσης αναστολών (MEQ_3) (r=0.290, p<0.01). Ο παράγοντας απόσπαση της προσοχής (MEQ_2) συσχετίζεται ισχυρά θετικά με το χαρακτηριστικό προσωπικότητας νευρωτισμός (EPQ_N) (r=0.403, p<0.01). Η προσωπικότητα των χορευτών μπορεί να επηρεάσει την πρόσληψη τροφής καθώς και την ανησυχία για το σώμα τους. Οι χορευτές οι οποίοι εμφανίζουν υψηλότερο ΔΜΣ και έχουν υψηλότερη ανησυχία για το σώμα τους είναι πιο πιθανό να καταφύγουν στο συναισθηματικό φαγητό. Τέλος, οι χορευτές που έχουν υψηλό κίνδυνο εμφάνισης διατροφικών διαταραχών παρουσιάζουν μεγαλύτερη ανησυχία για το σώμα τους, καταναλώνουν τροφή με λιγότερη επίγνωση και είναι πιο επιρρεπείς στο να ενδώσουν στην επιθυμία τους για κατανάλωση τροφής. Ως εκ τούτου χρειάζεται τόσο διατροφικά όσο και ψυχολογικά, υποστήριξη για την ενεργειακή κάλυψη, την καλύτερη απόδοση και την ψυχική ευημερία των χορευτών.