Πλοήγηση ανά Συγγραφέας "Zervaki, Kyriaki"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Συμπληρώματα διατροφής: χρήσεις, θετικές και αρνητικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό.(ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., ΣΧΟΛΗ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2021-11-10) Βίγλα, Μαριάννα; Ζερβάκη, Κυριακή; Λιάσκου, Ιωάννα Ελευθερία; Vigla, Marianna; Zervaki, Kyriaki; Liaskou, Ioanna EleftheriaΗ έννοια της επαρκούς διατροφής έχει αντικατασταθεί τα τελευταία χρόνιααπό αυτήν της βέλτιστης διατροφής, όπου μέσω της βελτιστοποίησης των φυσιολογικών λειτουργιών προωθείται η υγεία, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφυλιστικών ασθενειών. Ένα ακόμα σοβαρό πρόβλημα, αποτελεί η ανεπάρκεια μικροθρεπτικών συστατικών, ειδικά σε περιοχές όπου η δίαιτα στερείται ποικιλίας. Οι βιταμίνες, τα μέταλλα και τα ανόργανα συστατικά, θεωρούνται απαραίτητα για τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη, το ανοσοποιητικό σύστημα και τις μεταβολικές διαδικασίες. Η ανεπάρκεια και οι διάφορες μορφές θρεπτικών διαταραχών των μικροθρεπτικών συστατικών, οδηγούν σε αυξημένα ποσοστά θανάτων. Μία ισορροπημένη διατροφή είναι πιθανό να μην εξασφαλίζει πάντα το επιθυμητό αποτέλεσμα και δεδομένου του σύγχρονου τρόπου ζωής, δεν καταφέρνουν όλοι να ακολουθήσουν έναν υγιεινό πρότυπο διατροφής. Μία από τις κύριες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του προβλήματος είναι η συμπλήρωση. Ο όρος "συμπλήρωμα διατροφής" αναφέρεται στην τεχνική η οποία παρέχει θρεπτικά συστατικά στον ανθρώπινο οργανισμό προκειμένου να συμπληρώσει τη διατροφή (π.χ. βιταμίνη, ιχνοστοιχείο κ.α.). Για τη σωστή λειτουργία του οργανισμού απαιτείται μια συγκεκριμένη ποσότητα από κάθε θρεπτικό συστατικό, διαφορετικά η λήψη μεγαλύτερων ποσοτήτων δεν είναι απαραιτήτως ωφέλιμη, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ανεπιθύμητες ενέργειες και να είναι επιβλαβής. Επιπρόσθετα, η χρήση συμπληρωμάτων παρατηρείται και σε μεταβολικές διαταραχές, όπως η παχυσαρκία ήο διαβήτης τύπου 2. Για τη θεραπεία του διαβήτη έχει προταθεί η λήψη συμπληρωμάτων, για παράδειγμα ορισμένα αντιοξειδωτικά, που φαίνεται να έχουν θετική επίδραση, ενώ αρνητικό αντίκτυπο φαίνεται να έχουν κάποιες ουσίες, όπως το συζευγμένο λινελάϊκό οξύ και το σελήνιο. Τέλος, υπάρχουν και συμπληρώματα με αμφιλεγόμενη δράση, όπως η βιταμίνη C. Συνολικά, απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επικύρωση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των συμπληρωμάτων διατροφής.