ΤΕΙ Κρήτης / Tei of Crete
Μόνιμο URI για αυτήν την κοινότητα
Περιηγούμαι
Πλοήγηση ΤΕΙ Κρήτης / Tei of Crete ανά Θέμα "Nutrition"
Τώρα δείχνει 1 - 1 of 1
Αποτελέσματα ανά σελίδα
Επιλογές ταξινόμησης
Τεκμήριο Η σχέση του χαμηλού εισοδήματος με την παχυσαρκία.(ΕΛΜΕΠΑ, Σχολή Επιστημών Υγείας (ΣΕΥ), Τμήμα Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας, 2024-09-24) Λινάρδου, Μαρία-Ιωάννα; Λυγνού, Μαργαρίτα; Linardou, Maria-Ioanna; Lygnou, Margarita; Σφακιανάκη, Ειρήνη; Sfakianaki, EiriniΣκοπός: Η παρούσα εργασία εξετάζει το χαμηλό εισόδημα και την παχυσαρκία, δύο φαινόμενα τα οποία έχουν διευρυνθεί σε τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο με ανησυχητικούς ρυθμούς. Συγκεκριμένα διερευνάται η σχέση ανάμεσα στις δύο αυτές παραμέτρους, μέσα από βιβλιογραφική ανασκόπηση και νέα έρευνα. Μέθοδοι: Η συλλογή των δεδομένων έγινε εφικτή μέσα από ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο, μέσα από το οποίο συλλέχθηκαν οι απαραίτητες πληροφορίες από Έλληνες κατοίκους της Πάτρας και της Σαντορίνης. Το δείγμα αφορούσε 152 συμμετέχοντες (εκ των οποίων Ν1=72 και Ν2=80 για κατοίκους από την Πάτρα και τη Σαντορίνη αντίστοιχα) και περιλάμβανε 88 γυναίκες και 64 άντρες. Αποτελέσματα: Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι το 32,9% του δείγματος ήταν υπέρβαρο και το 16,4% ήταν παχύσαρκο. Συνολικά, το 49,3% του δείγματος είχε βάρος που υπερέβαινε το φυσιολογικό εύρος. Το αυξημένο εισόδημα φάνηκε να σχετίζεται με αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, και συγκεκριμένα στις γυναίκες. Το γεγονός αυτό έρχεται σε αντιπαράθεση με την ευρύτερη βιβλιογραφία, στην οποία το φαινόμενο της φτώχειας είχε ισχυρή θετική συσχέτιση με αυτό της παχυσαρκίας. Οι γνώσεις των ατόμων πάνω στην παχυσαρκία και τη σοβαρότητά της κρίθηκαν ελλιπείς. Το κυριότερο κριτήριο επιλογής τροφίμων ήταν η αισθητηριακή προσέλκυση, και ακολούθησαν με φθίνουσα σειρά η ευκολία, η τιμή, η υγεία, η διάθεση, η φυσικότητα, η οικειότητα, η ηθική ανησυχία και ο έλεγχος βάρους. Το εισόδημα είχε σημαντική επίδραση στην τιμή του προϊόντος ως κριτήριο επιλογής, με τα υπόλοιπα κριτήρια να μην εμφανίζουν κάποια σημαντική διαφορά. Οι απόφοιτοι πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης παρουσίαζαν προτίμηση στα κριτήρια τιμής, ευκολίας και διάθεσης, σε σχέση με τους απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το δείγμα εμφάνισε μία αποδεκτή συμμόρφωση στην Ελληνική-Μεσογειακή διατροφή. Συμπεράσματα: Κρίνεται απαραίτητη η βελτιστοποίηση ορισμένων παραμέτρων, με βασικότερες το μέγεθος και τη γεωγραφική θέση του δείγματος, για τη λήψη σαφέστερων αποτελεσμάτων. Επιπλέον, το ποσοστό ατόμων με υπερβάλλον βάρος και έλλειψη των βασικών γνώσεων πάνω στην παχυσαρκία καθιστά απαραίτητη την παρέμβαση του κράτους, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας τόσο σε σχολικό όσο και σε πολιτικό πλαίσιο.